Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. szeptember 24. (vasárnap) 11:30 Gellrt, Mercdesz névnapja van
 
Megújult a kácsi könyvtár

A települési könyvtárnak otthont adó épület felújítása a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.


A könyvtár helyiségeiben gyermek és felnőtt részleg, valamint egy modern olvasóterem várja a látogatókat. A település önkormányzata az épület festését valósította meg, míg a megyei könyvtár jóvoltából új padlót, bútorokat, polcokat, lámpákat, villamos rendszert kapott az intézmény. Az épület azonban még további korszerűsítésre vár, amelyet pályázati pénzből a későbbiekben valósít meg a helyi önkormányzat. 

Az átadó ünnepségen Tállai András parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a kistelepülés életében fontos szerepet játszik ez a mostani fejlesztés, hiszen kultúrház, közösségi tér, tartalommal történő megtöltése az önkormányzat lényeges feladata. A könyvtárak részben elkerültek az iskoláktól, Kács esetében ez szerencse, hiszen már nem csak iskola, hanem könyvtár sem lenne - mutatott rá az intézmény jelentőségére a politikus. 
Gácsi Jánosné Kács polgármestere kiemelte: bár az internet is megnyitotta a kapukat a művelődés előtt, azért mindenkinek hiányzott a könyvek, újságok illata. A könyvtárnak más szerepe is van a kis falvak életében, hiszen ezen a helyen az emberek társaságban tudnak lenni, beszélgethetnek, filmet nézhetnek és együtt készülhetnek elő a közös ünnepekre. Ez a könyvtár a közösségi élet utolsó bástyája, mindezért köszönet jár a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársaknak, hogy az otthonos közösségi tér létrejöttét megteremtették – emelte ki beszédében a polgármester.
Dr. Prokai Margit a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a megyében 328 településen vannak jelen, s eddig több mint hetven kis könyvtár újult meg az állami támogatásnak köszönhetően. Az intézményvezető nem érkezett üres kézzel, hiszen egy kis ajándékként Szekeres Erzsébet grafikus egy eredeti meseillusztrációját adta át a könyvtár részére, mely a gyermekkönyvtári részt díszíti. Az ünnepi alkalmat a helyi közösség, valamint a Kiss Kata Zenekar műsora tette még emlékezetesebbé. 
 
 
 


Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés