Ugrás a tartalomhoz

”…van igazság a földön”, avagy rendőrkézen a tiszabábolnai rabló

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon eljárás indult a 321.§. /1/ bek-be ütköző és aszerint minősülő rablás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert 2011. 09. 15-én 01.00. óra körüli időben ablakbetörés módszerével behatolt a 91 éves Farkas Bernát tiszabábolnai lakos családi házába.





A zajra felébredő idős férfit lefogta, tőle pénzt követelt, aki a fenyegetés és erőszak hatására 30.000.-Ft-ot adott át az ismeretlen elkövetőnek. A bűncselekmény híre felverte a tiszaparti kistelepülés csendjét. A faluban mindenki mindenkit ismer, bűncselekmények is alig-alig történtek a rablást megelőzően. 


A rendőrség nagy erőkkel kezdte a nyomozást: részletes helyszíni szemle, adatgyűjtések, tanúkutatások történtek, de az ismeretlen tettes személyére konkrét adat nem merült fel. Jól haladt a nyomozói munka, már körvonalazódott a megoldás, amely alapján konkrét eredményt várt a nyomozó hatóság. Meglepetésként „robbant a bomba”, újabb rablást követtek el az idős bácsi sérelmére 2011. 12. 08-án. Ez alkalommal az idős bácsit pokróccal az ágyához szorította a tettes, kezére ütött és a házból 45.000.-Ft készpénzt tulajdonított el. 

A rendőrkapitányság bűnügyi osztálya személyes sértésnek vette az ismételt bűncselekmény elkövetését, mivel a helyszíni szemle adatai és a keletkezett vallomások alapján feltételezték, hogy ugyanazon elkövető tért vissza az idős bácsi otthonába. Újabb részletes, még kiterjedtebb adatgyűjtés és tanúkutatás történt az ügyben, több tanúvallomás keletkezett, amelyek alapján fény derült egy kulcsfontosságú tanú személyére, akinek vallomása jelentett kulcsot a rablások felderítéséhez. Ezen tanúvallomás szerint a második rablás idején láttak egy személyt a helyszín közvetlen közelében feltűnően viselkedni. A nyomozó hatóság korábbi adatai egybecsengtek a tanú vallomásával, ezért a feltételezett elkövetőt bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállították a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságra. 
A helyi asszony /47 éves/ lelke nem bírta a ránehezedő terhet és kitálalt a nyomozó hatóságnak, mindkét bűncselekmény elkövetését elismerte. A lakásán tartott házkutatás alkalmával lefoglalásra került a második bűncselekmény elkövetésekor viselt ruházat, sapka, sál. 
 Amennyiben megállapítást nyer a bűnössége, a törvény értelmében, s a jelenleg fennálló büntetőjogi minősítés ismeretében 2-8 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki az elkövetőre. 

A faluban azonnal híre ment a rendőrség sikeres felderítésének, melyről tudomást szerzett unokája révén az idős bácsi is, s aki köszönete jeléül levelet küldött a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály dolgozóinak: 

Tisztelt Bűnügyi Osztály!

Kovács Mihály Tiszabábolna Mezőcsáti út 6. szám alatti lakos, szeretnék köszönetet mondani a Bűnügyi Osztály dolgozóinak, akik erőt és fáradságot nem kímélve odaadóan látták el munkájukat Nagyapám, Farkas Bernát Tiszabábolna Bartók Béla út 20. szám alatti lakos sérelmére elkövetett bűnügy megoldásában.

Lelkiismeretes kitartásuknak köszönhetően egy 91 éves embernek visszaadták az igazságszolgáltatásba vetett hitét. Egy háborút és hadifogságot megjárt idős bácsinak, ez egy óriási nagydolog. A hír hallatán, hogy meg lett az elkövető, örömkönnyek között csak annyit mondott: „Látod fiam, csak van igazság a földön!”.

Ezúton kívánok Nagyapám és Családom nevében további munkájukhoz sok sikert, és jó egészséget!

Tiszabábolna, 2012-02-20.

Tisztelettel: Kovács Mihály”

Kapcsolódó hírek