Ugrás a tartalomhoz

Teendők a kertben

Mezőkövesd hírei

Novembert írunk, ennek a hónapnak is lassan a végét. Időjárásunk már nem olyan, mint régen volt, amikor már november elején, közepén erős fagyok voltak, sőt, már a hó is ellepte a kerteket. Jelenleg a meteorológiai előrejelzések sem azt mutatják, hogy jönnek a fagyok.


 
 

A novemberi hónap, a kertészkedőknek a munkát adó hónapok egyike. Szinte minden napra van munka a kertben, főleg, hogy nincsenek fagyos nappalok és fagyos éjszakák. Sajnos, a kertekben az őszi ásást, szántást rotálást ebben az esős időben jelenleg nem nagyon tudjuk elvégezni.

A fagyokig nyugodtan ültethetjük a szabadgyökeres gyümölcsfákat, díszfákat. Az ültető gödröt legalább 60*60-as méretűre alakítsuk ki, melynek az aljára jó egy kis szerves trágya, melyet betakarunk porhanyós földdel. Az ültetés alatt, a gyökerek közé is porhanyós földet próbáljunk tenni, melyet jó alaposan itassunk be vízzel, tapossuk meg, hogy a gyökér körül ne legyen levegős a talaj. 
A fagyok előtt még elültethetjük a hagymás növényeinket, a tulipánt, jácintot, nárciszt. A tulipán, jácint 10-15 cm mélyre kerüljön, a nárcisz 15-20 cm-re. 
Rózsák számára ideális ültetési idő a november.
Novemberben vethetünk petrezselymet, télisalátát, spenótot, duggathatunk vöröshagymát, őszi fokhagymát. Az őszi mákot is ültessük el.
A dália, kardvirág, kanna, gumós begónia hagymáit mindenképpen szedjük fel és tegyük egy papírdobozba, helyezzük el aránylag meleg, szellős helyiségben.

Hulló falevelek

Az ősz egyik szépsége, amikor mindenféle színben pompáznak a fák. Ezek a levelek le is hullanak, amiket rendszerint összeszedünk. A lehullott leveleket ne égessük el! Ne szennyezzük környezetünket! A legegyszerűbb módja a levelek elhelyezésének, a komposztálás. A diófa levelét is komposztálhatjuk, egy külön helyen, ne a többi komposzttal együtt. Legalább 9 hónapba telik a lebomlás és jó minőségű komposztot kapunk. Az érett komposztot, a humuszt tavasszal terítsük szét a kertben, nagyon szépen fog fejlődni a növényünk.
Másik megoldás a zöldhulladékos zsákba szedés, amit a hulladékszállító kéthetente elszállít.
A gyümölcsfa leveleket mindenképpen szállíttassuk el, ugyanis a beteg levelek tavasszal újra fertőzhetnek. Van még egy megoldás, a gyümölcsfa leveleket beszántjuk. A gyümölcsfákról távolítsuk el a beaszalódott gyümölcs múmiákat és az elhalt gallyakat.
A díszfák, díszcserjék avarját fel lehet használni téli növénytakarásnak.

A gyep ápolása

Amennyiben az időjárás megengedi, utoljára novemberben még levághatjuk a füvet, de ne nyírjuk 4-5 cm-nél rövidebbre. A lehullott leveleket gereblyézzük össze, mivel az ott hagyott levelek elveszik a fényt, később barna foltok alakulhatnak ki és könnyen mohásodhat. őszi gyeptrágyázás is javasolt. Az őszi trágyára jellemző az alacsony nitrogén és a magas káliumtartalom, mely megerősíti a füvet és javítja a faggyal szembeni védelmet.
A cserjék elöregedett, lehajló ágait vágjuk vissza.
A ribizli és köszméte – ezen a tájon büszke – bokrokat is ritkíthatjuk.

Virágok, szobanövények teleltetése

Aki még nem tette meg, hordja be a téli szállásra a nyáron kertet, balkont díszítő növényeket, szobanövényeket. Ezeknek a növényeknek a teleltetése különböző. Vannak, melyek elvannak a szoba félárnyékos sarkában, de a legtöbb a fényt szereti, az ablak közelségét. Fűtőtest közvetlen közelébe ne tegyünk növényeket. Próbáljuk meg úgy összerendezni, hogy a trópusi növények együtt legyenek, mivel ezeket párásítani kell, míg a kaktuszok a száraz levegőt jobban szeretik.
A muskátli sok helyen még bőven virágzik, de november vége felé már be kell őket is vinni a teleltetőbe. A futómuskátli téli tárolási körülményei, világos, fagymentes (8-10 0C), nem túl párás hely. Az álló muskátlit virágládástól vigyük a teleltető helyiségbe, ami 6-8 0C-os, nem nyirkos és szűrt fényt beenged a helyiségbe. A teleltetés előtt legalább két héttel hajtásritkítást kell elvégezni, a beteg hajtásokat, leveleket el kell távolítani. Sötét, fény nélküli helyre ne tegyük a muskátlikat.
A leander -5 0C-fokot még bír, de novemberben már érdemes őt is bevinni a telelőbe. Vannak leander kedvelők, akik kint hagyják télire és valamennyi takarással a növény átvészeli ezeket a gyenge teleket, de előre nem tudjuk milyen telünk lesz, így érdemes bevinni egy fagymentes, jól szellőző, legalább szűrt fényt kapó helyre. A teleltetőbe szállítás előtt, az elhalt növényi részeket, száraz leveleket távolítsuk el. Alaposan vizsgáljuk át a növényt. Érdemes rovarölő szerrel lepermetezni, hogy semmi kórokozót ne vigyünk be a teleltetőbe. Legalább kéthetente egy kicsit öntözzük meg. Sötét helyiségben ne teleltessük a leandereket.

Még van mit a madaraknak enni, de lassan kihelyezhetjük a madáretetőket, madáritatókat és a fagyok előtt már elkezdhetjük etetni őket. Tavasztól őszig meghálálják a gondoskodásunkat. 
Nagyon sok hasznos rovar van, amik szintén sokban segítenek nekünk. Készítsünk rovarhotelt.

Sok mindent lehetne még írni a novemberi kerti munkákról. Így zárásként még egy dolgot említenénk meg, az pedig a kerti eszközök karbantartása, tisztítása és élezése, hiszen nagy valószínűséggel ezeket a télen már nem használjuk. Az eszközök mellett a kiürült virágcserepeket, kaspókat, ládákat is érdemes kimosni és elrakni, hogy a hideg hónapokban a kártevők ne tudjanak benne megtelepedni, petét rakni. Ezzel elkerülhetjük, hogy tavasszal a frissen ültetett virágunk, növényünk megbetegedjen. 

Jó kertészkedést, jó egészséget kívánunk.

Matyó Kertbarát Egyesület
Herkely Károly

Kapcsolódó hírek