Ugrás a tartalomhoz

Elismerést kapott a mezőkövesdi óvoda

Mezőkövesd hírei

Kincses Kultúróvoda címet kapott a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és Köznevelésért Felelős Államtitkársága által meghirdetett pályázaton idén 170 intézmény vett részt a pályázaton, akik közül 29 óvoda számára ítélték oda a Kincses Kultúróvoda címet, amelyet három évig birtokol a nyertes intézmény. A pályázat győztesei között van a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde is. 
 

A pályázatban azt értékelték és díjazták, hogy az adott óvoda a mindennapi nevelési feladatokon túl, hogyan tudja a gyerekek felé közvetíteni a magyar és helyi kultúrát, szokásokat, értékeket, a szülőföld szeretetét.

– Pályázatunkban azt mutattuk be, milyen foglalkozásokkal, programokkal, miként zajlik az intézményben a matyó örökség továbbörökítése, a népi mesterségek, jeles napokhoz kapcsolódó népszokások bemutatása, a néptánc, a népzene megszerettetése, illetve hogyan kapcsolódnak be a gyerekek az állami, városi ünnepségekbe. Mindemellett a pályázat kitér például a városban működő kulturális intézmények – múzeumok, zeneiskola stb. – és az óvoda kapcsolatának bemutatására, a népi iparművészek által tartott rendszeres kézműves-foglalkozásokra is – tudtuk meg a pályázat készítőjétől, Lázár Endrénétől, a Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde vezetőjétől. 
A cím mellé 1,3 millió forint pénzjutalmat és „Kincses Kultúróvoda” dísztáblát kapott az óvoda. 
Lázár Endréné elmondta, hogy az intézmény a pénzjutalom nagyobb hányadát gyermek matyó viselet varratására, készítésére fordítja majd, a másik részét pedig a különböző rendezvények megtartásához szükséges – mikrofonok, hangfal, stb. – eszközök beszerzésére. 
A díjátadó ünnepséget online térben tartották meg december 9-én. 

Kapcsolódó hírek