Ugrás a tartalomhoz

Testvérvárosi látogatás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

24 fős delegáció érkezett lengyel testvérvárosunkból, Zoryból Mezőkövesdre március 12-én. A lengyel vendégek elsőként március 13-án kedden mutatkoztak be a mezőkövesdiek előtt.

A délelőtt során Zory karatecsapata, valamint a kövesdi Shotokan Karate Egyesület találkozott, amely keretében bemutatót tartottak a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában.
A délután során elsőként a Zory múzeumával ismerkedhettünk meg, amely a helytörténeti gyűjtemény mellett a színes és gazdag afrikagyűjteményéről híres. A ¯ory Museum helytörténeti részlege az ősök történetét, életvitelét igyekszik bemutatni, ahol egyebek mellett a konyha, a szobák berendezése, kellékei, eszközei láthatóak.  Egy másik szobában pedig szilézia mezőgazdasági világáról tudhat meg többet az érdeklődő. Emellett rangos helyet foglal el a múzeumban az európaszertes híres afrikagyűjtemény is.  A kiállítások bemutatása után betekintést nyerhettünk a múzeum jövőjébe is, hiszen a közeljövőben új helyre költözik mind a helytörténeti részleg, mind pedig az Európán kívüli kultúrát bemutató tárlat. A neves lengyel múzeum után Zory város folyamatban lévő, illetve már megvalósult uniós pályázatokról kaphattak átfogó képet a résztvevők. Megtudhattuk, hogy a lengyel testvérvárosban kialakítottak egy ún. westerncityt, amely egy vadnyugati hangulatú, az épületekben, a városrész kialakításában a vadnyugat hangulatát idéző szórakozókomplexum, amelynek költségeit részben, 1/3-os arányban az Unió, a fennmaradó részben pedig a város finanszírozott. A modern központot 30 évre a területhez jól értő cégnek adták ki üzemeltetésre.
„Ezek a beruházások nagyban javítja az emberek életét, mindennapjait. Gondolok itt az iskolai, képzési fejlesztésekre, a szennyvízberuházásra, valamint az új szórakoztató, kulturális, sport létesítményekre, amelyek még szélesebb körben szolgálják az itt élőket, a kényelmüket. Reméljük, hosszútávon Zory város turizmusa is fellendül e nagy volumenű fejlesztések hatására.” – tette hozzá Wojciech Kaluza, Zory alpolgármestere.
A másik nagy projekt révén teljesen megújul és kibővül a híres Baranowice kastély, de létrehoznak egy kulturközpontot, egy úgynevezett Yatenga-t, ahol a múzeum egy része, kiállítótermek, koncerttermek, vendéglátó egységek kapnak helyet. Zory vezetése azonban nemcsak a kulturális, hanem a sport területén is hatalmas fejlesztéseket, beruházásokat valósít meg. Egyebek mellett egy hatalmas Tenisz központot alakít ki, amely egész Lengyelország területén egyedülálló lesz, valamint egy ún. Gimnazjon-t, amely egy sportcentrum, ahol aerobikozni, jógázni lehet, illetve számos más sportágat lehet majd űzni.
A lengyel Zoryval már 1995 óta testvérvárosi kapcsolatban áll Mezőkövesd, amely az évek során továbbfejlődött.
„Ez  a legrégibb testvérvárosi kapcsolata Zory városnak. Nagyon elégedettek vagyunk ezzel az együttműködéssel és a jövőben tovább szeretnénk fejleszteni. A kapcsolatunk nagyon jó irányba halad, és mostanában már amellett, hogy a városvezetés találkozik, egyre több alkalommal találkoznak a civilek, a művészek egymással, keresik a kapcsolatot. Mindig nagyon jól érezzük magunkat Mezőkövesden, hiszen mindig nagy szeretettel fogadtak bennünket, de mi is mindig szívesen látjuk a kövesdieket Zoryban.” – mondta el Zory város alpolgármestere.
A lengyelek bemutatkozása uátn pedig dr. Hajdu András alpolgármester, Vigh Henrik osztályvezető és Vámos Zoltán alpolgármester a mezőkövesdi fejlesztéseket, beruházásokat, illetve településünk  kulturális életét vázolták fel a lengyel vendégeknek.
A keddi napot a gálaműsor zárta, amely során színvonalas produkciókat láthatott a közönség. Az előadás során bemutatkoztak a Városi Zeneiskola fúvósai, a Matyó Néptáncegyüttes, valamint Guba Viktória. A mezőkövesdiek mellett Zory gimnáziumának diákjai is magas színvonalú, énekes produkciókat adtak elő, amely lengyel hangulatot varázsolt a színházterembe.
A delegáció tagjai másnap, március 14-én részt vettek az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére szervezett városi ünnepségen. A március 15-ei megemlékezés programjai után nyílt meg a Közösségi Ház színháztermében a „Testvérvárosunk Zory” című képzőművészeti- és fotókiállítás.
A tárlatot dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg, aki egyben köszöntötte a lengyel vendégeket, kiemelve a két település közti szoros együttműködést.
„Kezdeményezője és résztvevője voltam a két város közötti kapcsolatfelvételnek. Nagyon örülök, hogy a lengyel Zoryval ilyen aktív, élő a kapcsolatunk, mint azt az elmúlt napok mutatják. Szeretnénk új alapra helyezni a Zoryval való együttműködésünket, amelynek az lenne a lényege, hogy ne csak a hivatalos delegációk találkozzanak, hanem a különböző civil szervezetek, az iskolák, a tanulók is szervezzenek közös programokat, hogy Mezőkövesd és Zory minden lakója részese lehessen ennek a kapcsolatnak. A lengyel barátaink is örülnek, támogatják ezt a kezdeményezésünket.” – emelte ki dr. Fekete Zoltán polgármester.
A kiállításon a Zory építészeti kincseit megörökítő fényképek kaptak helyet, valamint a lengyel alkotótábor művészeinek alkotásaiból kaphattunk ízelítőt. A tábornak szoros kapcsolata van a Mezőkövesden működő Laczkó Pető Mihály és Tábori Aranka által vezetett Életfa Alkotóközösséggel. A lengyel alkotók vezetője Ewa Rotter-Plóciennikowa, aki már 1988 óta szervezi az alkotótáborokat.
„A táborok működtetésében nagy szerepet vállal Zory város vezetése is. Az alkotótábornak számos hozadéka van, hiszen színesít Zory kulturális, művészeti értékét, valamint más településekkel, országokkal történő kapcsolattartásban is fontos szerepe van a tábornak. Az pedig külön öröm számunkra, hogy magyarok, illetve mezőkövesdiek is főként Laczkó Pető Mihály és Tábori Aranka is részt vesznek a táborokon. A mostani kiállításon bemutatott képek a Zoryban megrendezett alkotótábor 10 napja alatt készültek. A táborban résztvevő amatőr és hivatásos művészek a tájat, a várost, a táborban szerzett érzéseiket, tapasztalásukat festették meg ezeken a képeken. Az alkotások számos technikával készültek.”
– emelte ki Ewa Rotter-Plóciennikowa.
A hangulatos, a lengyel tájat, Zory vidékét bemutató képeket április 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Közösségi Házban.

Kapcsolódó hírek