Ugrás a tartalomhoz

Megszépült a Bölcsőde (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Több mint 122 millió forint értékű bővítés és felújítás valósult meg Mezőkövesden a Városi Bölcsődében. A projekt átadó ünnepségét március 23-án rendezték meg.


A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében az ÉMOP 4.2.1-es „Mezőkövesdi Városi Bölcsőde kapacításbővítő fejlesztése” című pályázatnak köszönhetően épült meg. A projekt az Észak-magyarországi Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósult meg. Városunk Önkormányzata a teljes költségből 79 millió 868 ezer 708 forintot nyert el támogatásként, míg a fennmaradó több mint 40 millió forintot önerőből biztosította a projekthez.
A felújítást megelőzően a városban két bölcsőde működött, az egyiknek 1988 óta egy óvoda adott otthont 15 férőhellyel, míg a másik a Deák Ferenc úton található. Az utóbbi, épület 1984-ben nyitotta meg kapuit, ahol 5 játszószoba fogadta a kicsiket. A telephelyek évek óta 120 %-os feltöltöttséggel működtek, ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy pályázat útján kibővíti a Deák Ferenc úti bölcsödét és összevonja a két tagintézményt.

Nagyszabású bővítés
A projektnek köszönhetően az épület egy új szárnnyal bővült, melynek eredményeként közel 40%-kal megnőtt az intézmény befogadóképessége, emellett megújultak a már meglévő helységek, valamint négy új csoportszobát is kialakítottak a bölcsődében.
A belső átrendezés mellett megújult az épület teljes tetőszerkezete, az új épületrészek 10 cm vastag hőszigetelést kaptak, valamint kicserélték a nyílászárókat is. Az építkezés során gondoltak az akadálymentesítésre is, így könnyen megközelíthető kerekesszékkel vagy babakocsival is. A beltérben speciális burkolatok és jelzések segítik a nehezen közlekedőket.
Természetes anyagokból készült praktikus játékokat és foglalkoztató eszközöket is vásároltak, ezeket a mai naptól a csöppségek is használatba vehetik. Az új intézmény munkahelyeket is teremtett, hiszen öt új gondozói álláshely létesült.
A nagyszabású uniós támogatással megújult épületben mostantól XXI. századi körülmények között cseperedhetnek a legkisebbek. A térségben eddig is népszerű intézmény ezentúl kétszer annyi gyermek napközbeni ellátásáról tud gondoskodni, segítve ezzel az édesanyák visszatérését a munkába.

Ünnepélyes átadás
A beruházás ünnepélyes átadóján elsőként az intézménybe járó bölcsődések köszöntötték a jelenlévőket március 23-án, majd Ujvárosiné Lászlóné a Városi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. „A végrehajtott beruházásnak köszönhetően teljesen megújult az intézmény, ahol magas színvonalú ellátást tudunk biztosítani a gyerekeknek. A bővítés után 40 fővel több gyermeket tudunk fogadni, így minden felvételi igényt ki tudunk majd elégíteni. Úgy gondolom, minden fetétel adott ahhoz, hogy a gyerekek jól érezzék magukat és a szülök örömmel hozzák ide őket.” – emelte ki Ujvárosi Lászlóné.
Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára szintén köszöntötte az ünnepség résztvevőit. „A képviselő-testülettel 2009-ben terveztük el, hogy szükséges a Bölcsőde épületének felújítása és bővítése, majd egy évvel később aláírtuk a kivitelezői szerződést. Örülök annak, hogy megvalósult a beruházás, mert ez azt tanúsítja, hogy az Önkormányzat  minden olyan család gyermekeinek helyet biztosít, ahol a szülők a munkájuk miatt nem tudnak otthon maradni a kicsikkel. Az Önkormányzat bízik abban, hogy a gyerekek itt fognak iskolába járni, majd a későbbiekben itt fogják megtalálni a megélhetést. Nagyon fontosnak tartom a beruházást és tiszta szívből gratulálok mindenkinek, aki részt vett a Bölcsőde rekonstrukciójában.” – hangsúlyozta Tállai András.
Tállai András után a László Károly úti Tagóvoda nagycsoportosainak verses és táncos műsorát tekinthették meg a jelenlévők.
Az óvodások előadását követően dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte az ünneplőket.
„Meg vagyok győződve arról, hogy a most átadott beruházás is bizonyítja, hiszünk a jövőben, hiszünk abban, hogy Mezőkövesden egyre több gyermek fog születni. A beruházással azt szeretnénk üzenni, hogy ami rajtunk múlik, azt megtesszük annak érdekében, hogy segítsük és biztosítsuk a jövő nemzedék boldogulását.”– emelte ki dr. Fekete Zoltán. Városunk első embere elmondta, hogy a közeljövőben folytatódik az intézmények felújítása, ugyanis rövidesen megkezdődik a Városi Sportcsarnok, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, a Bayer Róbert Kollégium, valamint a Polgármesteri Hivatal energetikai rekonstrukciója. Ezen felül a szennyvízrendszer utolsó ütemében megvalósuló munkálatok előkészületei is folyamatban vannak.
Városunk első embere után Farkas Zoltán, a Wiktori Kft. ügyvezetője ismertette a beruházás menetét és a projekt során végrehajtott munkálatokat.
Ezt követően az ünnepség fénypontjaként Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester, Ujvárosiné Lászlóné intézményvezető, Köhler Jánosné, a Városi Bölcsőde szakmai vezetője, valamint Farkas Zoltán, a kivitelező Wiktori Kft. ügyvezetője vágta át a nemzeti színű szalagot, mellyel hivatalosan is átadták a megszépült épületet. Az esemény zárásaként Ujvárosi Lászlóné mondott pohárköszöntőt a jeles alkalom tiszteletére.
Az esemény zárásaként előbb a résztvevők megtekintették a beruházás során elvégzett munkálatokat, majd Ujvárosi Lászlóné és Köhler Jánosné mondott pohárköszöntőt a jeles alkalom tiszteletére.

Kapcsolódó hírek