Ugrás a tartalomhoz

Tavaszi akció - fokozott adóhatósági jelenlét

Mezőkövesd hírei

A húsvéti ünnepekhez közeledve több hatóság is összehangolt ellenőrzéseket végez a megye területén, melyek során az adóhatóság revizorai mellett gyakran a vámhatóság munkatársai is közreműködnek.

Ebben az időszakban növekszik a kereskedelemmel, vendéglátással valamint a belső turizmussal foglalkozó vállalkozások forgalma, a lakosság a jelentősebb mennyiségű élelmiszer vásárlása mellett szabadidős és turisztikai tevékenységre is több időt fordít. A vizsgálatok célja a megnövekedett forgalmat lebonyolító területeken a legális gazdasági tevékenység erősítése.

Ellenőrzésre elsősorban a forgalmas kereskedelmi egységek, vásárok és piacok, plázák, bevásárló központok, ajándék- és játékboltok, valamint a szezonális termékeket értékesítők, illetve a különféle szolgáltatásokra szakosodott vállalkozások számíthatnak. A vizsgálatok szervezése az üzletek ünnepek előtti kibővített nyitvatartási rendjére figyelemmel történik, így a hétvégi napokon, illetve az esti órákban is várható az revizorok megjelenése.

Az adóhatósági ellenőrzések elsősorban a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésének, a foglalkoztatás szabályszerűségének, az áruk eredetének és az adóhatósági bejelentkezésnek a vizsgálatára irányulnak, de sor kerül majd a játékgépeket és pénznyerő automatákat üzemeltetőknél a gépek engedélyeinek, bizonylatainak felülvizsgálatára is.

Az elmúlt években szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevétel eltitkolása, a be nem jelentett foglalkoztatás, valamint az igazolatlan eredetű áruforgalmazás előfordulása csökkenő tendenciát mutatnak. A leggyakrabban kisebb súlyú mulasztások - bizonylatok hiányos vagy helytelen kiállítása, nyilvántartások előírásoktól eltérő vezetése, bejelentési, változás-bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítése - kerültek feltárásra.

A szankcionálás az adózás rendjéről szóló törvény előírásai alapján történik, melynek során a mulasztás jellegét, súlyát, körülményeit mérlegelve különbséget tesz az adóhatóság a költségvetési bevételeket megrövidítő, sok esetben szándékos jogsértések, valamint az enyhébb megítélés alá eső, adminisztratív jellegű mulasztások között.

Súlyosabb esetekben a mulasztási bírság mellett - amely pl. nyugtaadási kötelezettség elmulasztása esetén akár 1 millió Ft is lehet - üzletzárás, tevékenység-felfüggesztés is szóba kerülhet akkor, ha be nem jelentett foglalkoztatást, vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazását is megállapítják az ellenőrök.

A csekélyebb súlyú, adminisztratív jellegű mulasztások esetén az adóhatósági intézkedés elsődlegesen nem a büntetést, hanem az adózó tájékoztatását, a megfelelő figyelemfelhívást, a további jogsértések elkerülését célozza.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Kapcsolódó hírek