Ugrás a tartalomhoz

MÉLTÓ HELYEN TAKÁCS ISTVÁN ÖRÖKSÉGE

Mezőkövesd hírei

Kilenc évvel ezelőtt, 2012. december 14-én nyílt meg a mezőkövesdi Városi Galéria épületében a neves freskófestő életművét bemutató gyűjtemény. 

Mezőkövesd Város Önkormányzata, mint fenntartó és a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft., mint az intézmény működtetője, a Takács István Kulturális Alapítvány szakmai közreműködésével, azóta is folyamatosan törekszik a gyűjtemény fejlesztésére, illetve gyarapítására, valamint az állandó életmű-kiállítás megújítására és bővítésére. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2015 decemberében kiadott hivatalos működési engedélyt követően, 2016-ban, 2019-ben és 2020-ban is sikerült minisztériumi pályázati forrásokat elnyerni, a muzeális intézmények szakmai támogatására szolgáló Kubinyi Ágoston Program keretében.

Takács István életművének kutatását, dokumentálását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta, a kilencedik évben pedig teljesült Magyarország Kormányának és az Európai Unió pályázati támogatásának eredményes felhasználása, a SZÉCHENYI 2020 Programon belül lehetett folytatni a festőgéniusz alkotói hagyatékának feldolgozását, s elvégezni az archiválás jelentős részét. 

Kapcsolódó hírek