Ugrás a tartalomhoz

Több millió forinttal támogatja városunkban a mezőgazdasági startmunkát a Kormány

Mezőkövesd hírei

Zöldséget, hagymát, burgonyát ültetnek a mezőgazdasági startmunkaprogram résztvevői városunkban. A megtermelt nyersanyagokat a település közétkeztetésében használják majd fel.

Településünk Önkormányzata is élt azzal a lehetőséggel, amelyet a Kormány kínált a mezőgazdasági startmunkaprogram keretében. A város nyertes pályázata révén, a szociális földmunkaprogram mellett így újabb 10 fő kapcsolódhat be a mezőgazdasági munkába.
A Kormány azzal a céllal hozta létre ezt a foglalkoztatást elősegítő programot, hogy azoknak az embereknek, akiknek jelenleg nincs munkájuk, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek, illetve álláskeresők, azok valódi, értékteremtő munkát vállaljanak.
Ezen mezőgazdasági program révén a résztvevők értékes, hasznos tevékenységet végeznek, hiszen a földeken megtermelt nyersanyagokkal hozzájárulnak a település fejlődéséhez. Az is előny, hogy akik itt dolgoznak, azok nyitottak legyenek arra, hogy otthon is műveljék a földet, hogy megtermeljék az étkezésükhöz szükséges minimális  zöldségmennyiséget.
A projekt a dolgozók bére mellett az eszközök beszerzését és más dologi kiadások finanszírozását is lehetővé teszi, amelyre az önkormányzat 3,4 millió forintot kapott.
„Ebből az összegből a vetőanyagokat, a szükséges kemikáliákat, a gondozáshoz szükséges eszközöket, rotációskapát tudunk beszerezni, illetve az is a terveink között szerepel, hogy bevetett területet, amint lehet, körbekerítsük kerítéssel, hogy megfelelően védett és őrzött legyen.” – közölte dr. Hajdu András alpolgármester.
A földterületen már elvetették az alapvető zöldségféléket, elduggatták a hagymát, és hamarosan elültetik a burgonyát. A program keretében a tényleges fizikai munka mellett képzéseket is szeretnének szervezni a résztvevőknek, amelyen a növénytermesztés és -tartósítás elméleti és gyakorlati ismereteit sajátíthatják el.
Az alpolgármester mindezek mellett köszönetét fejezte ki a Belügyminisztériumnak, Tállai András államtitkárnak, akinek támogatásával sikerült elnyerni a foglalkoztatáshoz és anyagbeszerzéshez szükséges forrásokat.

Kapcsolódó hírek