Ugrás a tartalomhoz

Kézbesíteni pedig kell!

Mezőkövesd hírei

A modern korban elengedhetetlen a kapcsolattartás korszerűsítése, ezért a közigazgatásban a klasszikus postai levelezés mellett az elektronikus kommunikáció számos formáját is alkalmazzák.

Az adóigazgatásban azonban az iratok kézbesítése esetén a leggyakoribb a postai út, mivel az átvételhez fűződő joghatás miatt ez a legmegbízhatóbb megoldás.

Gyakran tapasztalható, hogy egyes adózók igyekeznek elérhetetlenné válni az adóhatóság számára, például azzal, hogy postai küldeményeiket egyszerűen nem veszik át. Előfordul az is, hogy a levelek „elköltözött”, „ismeretlen”, „nem elérhető”, stb. jelzéssel érkeznek vissza a hivatalhoz, megnehezítve ezzel az ellenőrzési, végrehajtási eljárások lefolytatását. ( Talán jogos is a félelem, hiszen az adóhatóság mindig csak komoly indokkal keresi meg az adózókat.)

A legújabb törvénymódosítások hadat üzentek ennek az adózói magatartásnak, így 2012. január 1-jétől már nem marad következmény nélkül az adóhatósági levél átvételének elmulasztása. Kézbesítettnek minősül a küldemény akkor is, ha „címzett ismeretlen helyre költözött” jelzéssel érkezik vissza, de akkor is beáll a kézbesítés joghatása, ha az iratot azért nem tudják eljuttatni a címzettnek, mert nem rendelkezik levélszekrénnyel.

2012. január 1-től a meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetén az adóhatóság dönthet úgy, hogy a hivatalos iratot a meghatalmazott mellett az adózónak is megküldi. Ebben az esetben a meghatalmazottnak és az adózónak is ugyanazon a napon kell a küldeményt postára adni.

Az adóhatóság igyekszik kiszűrni azokat az adózókat, akik a szabályok kijátszásával a feketegazdaságban tevékenykednek, és ezért igyekeznek elérhetetlenné válni. Az iratok sikertelen kézbesítésének egyik speciális jogkövetkezménye az adózó adószámának felfüggesztése. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha az adóhatósághoz a tértivevény a címzett ismeretlensége miatt érkezik vissza. Az adózó adószámának felfüggesztése esetén a felfüggesztést elrendelő határozatot nem postázzák az adózó részére, hanem hirdetményi úton teszik közzé.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Kapcsolódó hírek