Ugrás a tartalomhoz

Összejövetelt szervezett a MÉRTÉK Kör (Videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„A Matyó népművészet továbbbélésének stratégiája” címmel nyílvános ülést szervezett a Matyó Értékközvetítők Baráti Köre. Az eseményt április 17-én rendezték meg a Népiművészetek Házában.

A szervezet vezetői és tagjai második alkalommal rendeztek nyilvános ülést, azonban a háttérben hetek óta komoly és eredményes előkészítő munkát folytattak a Hadas városrész fejlesztésével kapcsolatban.
Az összejövetelen szó esett többek között a matyó motivumok és értékek aktuális napjainkra vonatkozó felhasználási lehetőségeiről. Első lépésként a százrózsás divatékszereket mutatták be a Matyó Húsvét keretében, amely egyértelműen pozitív fogadtatásra talált a látogatók körében. A jelenlévők a nyílvános ülésen megismerhették Hrivnák Tünde divattervezőnek, a By Me márka tuajdonosának a matyómotivumokkal díszített ruhakollekcióját.
A divatékszerek, valamint a matyómotivumokkal díszített ruhák egyaránt  komoly lehetőségekel kecsegtetnek a jövőt illetően, hiszen országszerte nagy érdeklődés mutatkozik irántuk.
A Matyó Népművészeti Egyesület ezekkel a lépésekkel igyekszik megfelelni a modernkor követelményeinek, melyhez az új divatirányzat mellett a szervezet tagjai, többek között a néptáncosok, a képzőművészek, a Borsóka Hímzőkör tagjai is igyekeznek hozztenni és színesíteni, bővíteni a lehetőségeket. Erre azért is nagy szükség van, mert a nehéz gazdasági helyzet a civil szervezetek, többek között a Matyó Népművészeti Egyesület működését is negatívan érinti és veszélybe sodorhatja a jövőjét. Berecz Lászlóné fontosnak tartja, hogy a városi kulturális koncepció mellett egy kifejezetten a népművészetre vonatkozó koncepció is készüljön, melynek kidolgozása folyamatban van.

Az összejövetel további részében a „ Mit jelent számomra a Matyó kultúra örökösének lenni?”elnevezésű napirendi pontban a mezőkövesdi Pete Zoltán tartalmas, érzelmekben és értékekben gazdag gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők. Az első nyílt találkozón részt vett dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, főigazgatója, aki ingyenes belépőt ajánlott fel a baráti kör tagjainak és szimpatizánsainak, így a szentendrei kirándulás szerveznek.

A következő összejövetelt várhatóan a népművészeti koncepció elkészítése után fogják megszevezni.

Kapcsolódó hírek