Ugrás a tartalomhoz

30 éves jubileumi gálaműsor a Szent István Katolikus Általános Iskolában

Mezőkövesd hírei

 

„Ha élet zengi be az iskolát, az élet is derűs iskola lesz.”
/Ady Endre/

A tanév végéhez közeledve, május 27-én nagyon szép, ünnepi rendezvényre került sor az iskola diákjainak, tanárainak részvételével a nemrégiben átadott új tornateremben. Az iskola fennállásának kerek 30 éves jubileumát ünnepelték: 1992-ben került újra egyházi fenntartásba, ekkor kapta a Szent István Katolikus Általános Iskola nevet, azóta hangsúlyos az oktató és nevelő munka mellett a  katolikus, keresztény értékrend közvetítése is.

E kerek évfordulóról való méltó megemlékezés gondolata már régóta érlelődött a szervező, Juhászné Derekas Judit tanárnőben, ami a pandémia után most végre megvalósulhatott.  A gondosan összeállított műsorprogram célja nem csupán a múltra való visszatekintés volt, sokkal inkább a jelenben való büszke körbetekintés: a tanév során elért tanulmányi, sport eredmények; zenei, művészi sikerek ünneplése. A gyerekekben rejlő értékekből, talentumokból szedett csokorra valót, melyet tizenkét színes produkcióval jelenített meg a gála folyamán, az esemény két kis konferansziéja a második osztályos Nagy Panna Amira és Pelyhe Miklós volt. Az esemény nyitányaként dr. Török Lászlóval, a Jézus Szíve Egyházközség plébánosával imádkoztak közösen a jelenlévők, majd Juhászné Derekas Judit, mondott köszöntőt, aki beszédében az oktatási intézmény történetét is ismertette.

Első produkcióként Sikó Lilla fuvola játékát hallgathattuk meg, ő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei zeneiskolások Fazekas Fuvola versenyén szerzett arany minősítést és a regionális fafúvós versenyen is első díjat ért el. Ezután Kovács Eszter 1. osztályos tanuló következett, aki a B-A-Z megyei Szabó Lőrinc szavalóversenyen külön díjas lett. őt követte a 17 fős 1. c osztály néptánc produkciója (Baranczó Fanni, Barczi Iván, Beck James Francis, Csirmaz Enikő, Dohány Lilien Janka, Fogas Ákos, Gáspár Zsuzsanna, Gulyás Aisa, Hajdu Eszter, Horváth Elizabet, Kaló Márk, Kónya Zoé Vivien, Korpás Kamilla, Kósik Sára, Kupai Péter, Szobota Dávid, Tóth Johanna), mellyel anyák napjára készültek Molnár János felkészítésével. Az iskola fontosnak tartja a matyó hagyományok ápolását ezért immáron három éve heti egy néptánc órát biztosít minden osztálynak. A továbbiakban is maradtunk a néptáncnál és két 7. osztályos tanuló: Brunczel Annamária és Pap Dániel táncát tekinthettük meg, akik tehetségüknek köszönhetően már a Matyó Néptánc Egyesületbe is bekerültek.

Ezt követően a környezetvédelem vizeire eveztünk, hiszen a Curie versenyen negyedik helyezést elérő három 8. a osztályos tanuló: Hegedűs Anna, Papp Noémi és Gulyás Dalma rövid, 5 perces, nyertes prezentációját hallgathattuk meg Magyarország környezeti szépségeivel, Mezőkövesd értékeivel és környezettudatos magatartási ajánlásokkal kapcsolatosan. A lányok után Lengyel Zoltán és karatés csapatának (Kosztrub Júlia, Kosztrub Anna, Kovács-Kelenik Marcell, Tóth András, Juhász Áron, Palmer Ádám, Szerencsés Áron, Vizdák Vanda, Vékony Dominik, Lévai Máté, Máté Kolos, Máté Zsófi, Kiss Gábor) bemutatója következett, az iskolában több mint 10 éve van shotokan karate edzés, mely a rendszeres gyakorlás által az embernek jó erőnlétet, önvédelmi képességet, határozottságot, és azt a képességet is megadja, hogy a kitűzött célját mindig elérje. A továbbiakban egy humoros történetet hallgathattunk meg Kleszó Ákos 4. és Molnár Csenge 5. osztályos tanulóktól. Ezután zenei dallamok csendültek fel, mégpedig fúvós hangszereken játszott Brunczel Annamária, aki a 17. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rézfúvós versenyen kürtön kiemelt első helyet szerzett s a Virtuózok adásában is szerepelt. Majd Pacza Máté és Krasznai Zoltán trombitán játszottak, ők mindketten első helyezettek lettek a megyei rézfúvós versenyen.

A folytatásban a populáris táncé lett a főszerep: az elmúlt évben ugyan elmaradt a farsangi mulatság, de a 4.a osztályos lányok egy csoportja (Bencsik Méda, Daragó Fanni, Erdélyi Lenke, Hegedűs Luca, Lénárt Noémi, Németh Bíborka, Tarcsa Viktória) önszorgalomból mégis betanult egy táncot, amivel fergeteges hangulatot teremtettek és vastapsot zsebelhettek be a közönségtől. A nyolcadikos lányok egy szép szalag gyakorlattal folytatták a produkciók sorát (Birinyi Anna, Dohány Anita, Farkas Jázmin, Gáspár Júlia, Kertész Veronika, Patai Dóra, Szilvási Lili 8. a osztályos tanulók és Gáspár Laura, Kondás Alexandra, Molnár Csenge, Molnár Norina Málna 8.b. osztályos tanulók) felkészítő tanáruk Paczáné Horváth Erika tanárnő volt. Ezt követően a pingált bajuszos nyolcadikos fiúk jöttek, akik humort, felszabadult nevetést hoztak – ugyanis régi idők hangulatát idéző tornabemutató következett Mező Gábor vezetésével, (a gyakorlaton közreműködött Bacsi Róbert, Bartók Milán, Csákány Levente, Kaló Balázs, Lázár Martin, Nagy Vencel, Takács Balázs, Vékony Dominik).

Záróakkordként a végzős, nyolcadik osztályos Hegedűs Anna mondott búcsúztató beszédet, aki az idei tanévben 16 versenyen vett részt rendkívül kiemelkedő eredményekkel: az iskola 30 éves történetében először ért el például országos első helyezést a Simonyi Zsigmond Kárpát –medencei helyesírási versenyen, de a sort folytathatjuk: Országos Csecsemő-és Kisdedgondozói Verseny, csapatban megyei I. hely; Pénzokos Kupa: Megyei elődöntő IV. hely; Iskolánk Pénz7 rajzpályázat I. hely; Andrássy György Katolikus Gimnázium német verseny I. hely; Trafó „Utcamesék” című meseíró pályázaton is különdíjas volt. Nyeste István igazgató úr is gratulált Annának és a műsorban résztvevő összes diáknak, úgy fogalmazott, hogy ez számára, mint intézményvezető óriási büszkeség, de legyen mindenki büszke magára! Hozzátette, hogy a műsort, eredményeket, értékeket látva megerősítő, hogy pedagógusként van értelme a munkájuknak és érdemes azt szívvel-lélekkel csinálniuk.

A gála közös énekléssel zárult „A zene az kell…” című csodálatos dal csendült fel Nagyné Demeter Ilona tanárnő zongorajátékával és Gálné Fekete Eszter, Keller Jánosné, Tóth - Lévay Emőke, Birinyi Dorka, Brunczel Annamária, Bukta Balázs, Tóth Bence és Pethe Ákos közreműködésével, amely igazán felemelő volt, megérintett minden jelenlévőt. Ahogy a dalban is szól, nem vagyunk egyformák, mindenki másmilyen, mindenki másban tehetséges, de éppen ettől vagyunk igazak és a közös dal is így lesz igazán szép! Így a tanév végén, hetekkel-napokkal a nyári vakáció előtt szép együtt töltött ünnep volt, összegzése a dolgos tanévnek; példát, mintát adó a jövő tehetségeinek; s szívükben megőrzendő szép emlék a ballagó végzősöknek.

A beszámolóért köszönet Zupkó Anettnek, a képekért Patainé Péter-Szarka Évának.

 

Kapcsolódó hírek