Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. december 8. (péntek) 21:12 Mria névnapja van
 
Jubileumi hímzőpályázat és kiállítás

Szuper Miklósné Bohus Judit kapta a Kisjankó Bori díjat, a mezőkövesdi Pap Bernadett munkáját Folk Trend díjjal jutalmazták a jubileumi XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat kiállításának megnyitó ünnepségén július 1-jén.


Az immár 30. alkalommal meghirdetett Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatra összesen 120 alkotótól 540 pályamunka érkezett be.

Az eseményen dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta, hogy 1963. augusztus 20-án rendezték meg az első Kisjankó Bori hímzőpályázatot, amelyet azóta töretlenül, rendszeresen megszerveznek. Hozzáfűzte, hogy a magyar népművészet, a magyar motívumkincs páratlan egész Európában, amelyet nem átvettünk valakiktől, más népektől, hanem a sajátunk.

A köszöntő gondolatok után Tállai András, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mondott beszédet, amelyben visszaemlékezett a pályázat névadójára, a mezőkövesdi híres íróasszonyra, Kisjankó Borira, aki egy egyszerű ember volt, de motívumaival, virágaival világraszólót alkotott. Tállai András kiemelte azt is, hogy az egész dél-borsodi térségben fontos szerepet kap a hagyományőrzés és -ápolás, ezért is tud közel 60 éve működni, élni és fejlődni ez a pályázat.

Tóth János, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője a főszervezők nevében köszöntötte a pályázókat, az ünnepségen megjelenteket, melyben kiemelte, hogy már nemcsak hazánk szűkebb területén működő közösségek, de már az egész Kárpát-medence területén élő alkotó közösségek is részt vettek szép számmal az idei pályázaton.

A kiállításon Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő méltatta a népművészetet, az alkotókat, valamint bemutatta az Agrárminisztériumban elindított Folk Trend programot, melynek célja, hogy a gazdag magyar népművészetet tovább örökítsük úgy, hogy az alkotók olyan alkotásokat hoznak létre, amelyek nemcsak a vitrinben őrzik az elkészült népművészeti tárgyat, hanem azokat a mindennapokban alkalmazni, használni és viselni tudjuk.

A megnyitó gondolatok után Beszprémy Katalin, a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke méltatta a pályamunkákat, kiemelte, hogy mintegy 340 alkotás kapott hagyományos vagy modern kategóriában minősítést, amely azt is jelzi, hogy évről évre egyre rangosabb, nívósabb a pályázatra beérkező alkotások.

A Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület által szervezett rendezvényen adták át a pályázat nyerteseinek díjait, elismeréseit.

A Kisjankó Bori díjat ez alkalommal Szuper Miklósné Bohus Judit vehette át több évtizedes eredményes szakkörvezető tevékenységéért, számos eddig kevésbé ismert hagyományos hímzéskultúra feltárásáért és igényes korszerű tovább éltetéséért. Tervezője és vezetője a Tótvázsonyi Hímző Műhelynek, a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhelynek, Zoboralji Örökség Örzői Hímzőműhelynek, a Taliándörögdi Hímzőműhelynek, a Paloznaki Hímzőkörnek és a Csepeli Hímzőkörnek.

Az Agrárminisztérium Folk Trend díját a mezőkövesdi Pap Bernadett vette át Farkas Sándor miniszterhelyettestől a matyó hímzés megújító, innovatív feldolgozásáért.

A Lakástextília és közösségi terek textíliái, egyéni – hagyományos kategóriában Bogdán Erzsébet és Fischer Józsefné első helyezést ért el, míg egyéni- modern kategóriában Kissné Sponga Zsuzsanna kapta meg az elsőnek járó díjat.

Lakástextília és közösségi terek textíliái – csoportos – hagyományos kategóriában a szadai Hímzőkör lett az első , míg modern kategóriában a Hímzők határok nélkül csoport.

Öltözetek – hagyományos kategóriában Marton Jánosné matyó lobogósujjú legényingéért első díjat, modern kategóriában a Barkó Kézműves Egyesület kapta meg az elsőnek járó jutalomban.

Emellett ajándékkal és virággal köszöntötték az immár 20 éves mezőkövesdi Borsóka hímzőkört is.

A hímzőpályázat anyagát két helyszínen, a Matyó Múzeumban és a Közösségi Ház kiállítótermében mutatják be a nagyközönségnek, amelyet szeptember 16-áig tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Lakástextília és közösségi terek textíliái, egyéni kategória:

Hagyományos kategória:

II. helyezett: Kovács Irén

 

Modern kategória:

II. helyezett: Bergauerné Szabó Gyöngyi, Kovács Ildikó

III. helyezett: Király Márta

 

Lakástextília és közösségi terek textíliái, csoport kategória:

Hagyományos kategória:

II. helyezett: Tisztaforrás Hímzőkör

III. helyezett: Kétsopronyi Hímző Szakkör

 

Modern kategória:

II. helyezett: Orlai Petrik Soma Művelődési Ház és Könyvtár Hímzőköre

III. helyezett: Barkó Népművészeti Egyesület

 

Öltözködés kategória:

II. helyezett (modern kategória): Kapszula kollekcióért: Nagyné Varga Erzsébet, Reszegi Gabriella, Nemes Viola, Kondicsné Bató Edit, Parkinson Szilvia, Jeszenői Petra, Smercsek Katalin Szibil, Dukát Judit, Cselleng Laura Judit, Lengyelné Ország Anna

Öltözet kategória különdíj: Fehér Tibor fazekas ajándék: Fehér Andrea

Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR N. Kft. öltözet kategória különdíja: Szabó Krisztina

 

Különdíjak:

Póta és Társa Kft. felajánlása: Arany János Művelődési Egyesület (Szlovénia)

Póta és Társa Kft. felajánlása: Fofrovics Istvánné

Matyó Népművészeti Egyesület felajánlása: Jenei Anikó és Csiki Tünde

Póta Éva felajánlása: Papp Erika

Megyei Önkormányzat Miskolc ajándékcsomagja: Borbély Csabáné

Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő ajándéka: Erdélyi Istvánné

Hermann Ottó Múzeum ajándékai: Tóth Aranka, Parragi Ágnes

Dobó István Vármúzeum ajándékai: Kövesdiné Herczeg Eszter, Németh Sándorné

MEZ Crafts Hungary Kft. felajánlása: Brenner Jenőné

Dr. Fekete Zoltán polgármester ajándéka: Kovácsné Pócza Ágnes

Hímezd magad ajándékcsomag: Kocsisné Koszorús Anikó

Fügedi Márta Népművészeti Egyesület ajándéka: Ádám Andrásné

Pap Bernadett díja: Tóth Józsefné

Szuper Miklósné ajándékcsomagja: Puha Magdolna


Kapcsolódó képek:Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés