Ugrás a tartalomhoz

Elhunyt Joe Murányi (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Életének 84. évében április 20-án New York-ban elhunyt Joe Murányi dzsesszklarinétos, a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa - tudatta az MTI-vel kedden Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetője.

1928. január 14-én született. Szülei Mezőkövesdről vándoroltak ki Amerikába a 20-as évek közepén. A család később New Yorkba költözött, a középiskolát már Brooklynban végzete a rendkívül muzikális ifjú. Beiratkozott a Manhattan Scholl of Musicba, majd a Columbia Egyetemen mesterfokozatot szerzett. Saját zenekart alapított, és vendégzenészként is muzsikált, így a legnagyobb jazz-egyéniségekkel játszott az 50-es években.
Az aktív zenészi karrier mellett diplomáját is hasznosította: számos híres lemezkiadónál dolgozott zenei rendezőként, átiratokat, feldolgozásokat készített a stúdiókhoz szerződtetett zenekarok számára.
1963-ban Village Stompers nevű együttesével nagy sikert aratott Amerika-szerte és Japánban is, olyan ismert lett a szakmában, hogy bekerült Armstrong zenekarába  klarinétosként. Joe Murányi karrierjének csúcspontjaként 1967-71 között a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa volt. Bejárta Amerikát és a világot, s 1990-től egyre gyakrabban tűnt fel itthon is. Első lemezfelvételét itthon a Benkő Dixieland Banddel készítette.
Portréfilmet készített róla televízió, koncerteken, fesztiválokon és persze lemezeken játszott neves hazai jazz-zenekarok vendégszólistájaként. Mindenütt óriási siker aratott, nemcsak klarinétjátékával és énekével, de szellemes, finom  humorú konferálásával is, amelyen átsugárzott derűs egyénisége, emberszeretete.
A kilencvenes évektől gyakran járt Magyarországon, játszott szinte az összes magyar tradicionális dzsessz-zenekarral. A többi között televíziós szereplések, CD-k és a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál őrzi magyarországi tevékenységének nyomait. Utóbbi rendezvénynek házigazdája is volt, s ő avatta fel a Tó Hotel kertjében felállított Louis Armstrong-szobrot, amely az egyetlen Armstrong-emlék hazánkban.

Joe Murányiról azonban kevesen tudják, hogy mezőkövesdi gyökerei vannak, hiszen szülei a matyó településről mentek ki Amerikába, ezért mindig második otthonaként szerette Mezőkövesdet. 2009-ben átvehette Mezőkövesd Város Díszpolgári címét is. Az akkor 81 éves, magát „matyómagyar”-nak valló jazz-zenész a díszpolgári serleget és oklevelet 2009. június 26-án a Bánkon megrendezett Louis Armstrong Jazz Fesztiválon vette át Tállai András, Mezőkövesd akkori polgármesterétől.

Joe Murányi 2012. január 14-én töltötte be 84. életévét és április 20-án hunyt el.

Kapcsolódó hírek