Ugrás a tartalomhoz

Sportrepülő-centrumot terveznek

Mezőkövesd hírei

Könnyű repülők, sárkányosok, vitorlások, siklóernyősök és akár ejtőernyősök is lehetnek a Mezőkövesden megvalósuló sportrepülőtéren, tudtuk meg Havasi Zoltántól, a Bükk-Mátravidéki Aeroklub elnökétől.

A sportegyesület 18 fővel alakult meg a közelmúltban azzal a céllal, hogy sportrepülőteret létesítsenek Mezőkövesden, ahol szinte az összes repülős szakág képviselni fogja magát, mondta el Havasi Zoltán, aki kiemelte, a sportrepülőtér létrehozásán hónapok óta dolgoznak, a szigorú előírások, a hatósági eljárások és a tereprendezés miatt. A klub elnöke elmondta, a reptér egy részét, illetve a kifutópálya 1200 méteres szakaszát fogják hasznosítani, illetve használni. Hozzátette, reményeik szerint még ebben az évben megkapják az állandó repülési engedélyt.

– Építeni fogunk egy közösségi teret, mert ez a negyedosztályú repülőtereknél is előírás, de lesz pilótapihenő, zuhanyzó és szociális helyiségeket is létesítünk. Szeretnénk majd büfét is üzemeltetni a vendégeinknek és növendékeinknek, valamint a hangárok is megépülnek – emelte ki az elnök.

Emellett repülőiskola is a tervek között szerepel, melyről elmondta, hogy a klub keretein belül vitorlázó repülő képzésre lehet majd jelentkezni, míg az iskola motoros gépek használatára, akár többhajtóműves repülők vezetésére és éjszakai repülésre képezi majd ki a leendő növendékeket. A jelentkezés egyik feltétele, hogy a 15 éves életkort be kell tölteni, egyéves kiképzést követően 16 éves kortól lehet repülni oktató felügyelete mellett, tette hozzá.

PRÓBAÜZEM Próbaüzemet tartott városunkban a Bükk-Mátravidéki Aeroklub augusztus 19–21. között, mely során vitorlás és motoros repülést is végrehajtottak a klub tagjai a Borsod Megyei Repülő Klub közreműködésével, így értékes üzemelési tapasztalatokra tettek szert. Mindeközben a közösségi épület és a hangár építésének előkészítése is folyamatban van.

Kapcsolódó hírek