Ugrás a tartalomhoz

Határvadászképzés

Mezőkövesd hírei

Folyamatosan lehet jelentkezni a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredébe.

A közelmúltban döntés született a szerződéses Határvadász Ezred létrehozásáról.

– Az elmúlt évek során Magyarország fokozódó illegális migrációval néz szembe a keleti és a déli határszakaszokon, ami miatt a rendőrség hivatásos állománya nagy igénybevételnek van kitéve. Ezért született döntés arról, hogy a Készenléti Rendőrségen belül létrehozzák a szerződéses Határvadász Ezredet – mondta el Gál Klaudia rendőr őrmester, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság járőrvezetője, aki hozzátette, hogy a szerződéses Határvadász Ezreden belül 23 századot alakítottak ki, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett, Hajdú-Bihar, Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében működnek.

KÉPZÉS Gál Klaudia a képzésről elmondta, olyan személyek jelentkezését várják, akik járőr feladatokat szeretnének ellátni az érintett határszakaszon, a határvédelem fenntartására.

– A jelentkezési feltételek közé tartozik a magyar állampolgárság, a betöltött 18. életév egészen 55 éves korig, a büntetlen előélet és a cselekvőképesség, valamint legalább alapfokú végzettségre van szükség. Emellett meg kell felelni a kifogástalan életvitel vizsgálatnak, illetve az egészségügyi, fizikai és pszichológiai vizsgálatoknak – emelte ki Gál Klaudia.

JUTTATÁSOK Ha ezt sikeresen teljesítik a jelentkezők, hároméves szerződést kapnak, amely további 3 évvel meghosszabbítható lesz, amennyiben a menekültügyi veszélyhelyzet továbbra is fennáll.

– Az első három évben rendfokozatban előrelépési lehetőséget biztosítunk. Az alapilletmény bruttó 300 ezer Ft, ehhez különböző pótlékok jönnek, mint például az éjszakai, a hivatásos, valamint a speciális határvadász pótlék, a pótilletményekkel együtt akár a bruttó 400 ezer Ft-ot is elérheti a fizetés – hangsúlyozta a rendőr őrmester.

Hozzátette, az alapszabadság éves szinten 25 munkanap, amely évente egy nappal emelkedik, emellett szülési szabadság és a gyermekek után pótszabadság is jár. Egyéb juttatásként éves szinten bruttó 200 ezer Ft cafeteriát, valamint lakhatási, munkajárási támogatást is biztosít a készenléti rendőrség a vonatkozó jogszabályok szerint. 

– A képzés négyhetes és 160 órás időtartamú, melynek keretében elméleti és gyakorlati tudással készítjük fel a kollégákat. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat során, hogy nincs-e olyan betegség, vagy kórkép, ami akadályozhatná, vagy lehetetlenné tenné a jelentkezést, illetve a szolgálatellátását – tette hozzá a szakember. A leendő határvadászok lőfegyverrel látják majd el a feladatukat, fegyverhasználati intézkedési jogosultsággal, ezért a pszichológiai és egészségügyi szűrésük lényegében megegyezik a rendőrökével.

– Részt kell venniük egy fizikai alkalmassági vizsgálaton, ahol három mozgásformát kell teljesíteni, az 1500 méteres síkfutás mellett meghatározott időre és meghatározott számban felülést és fekvőtámaszt kell végrehajtaniuk – emelte ki a járőrvezető.

ELÉRHETőSÉGEK Aki bővebben szeretne tájékozódni a határvadászképzéssel kapcsolatban, felkeresheti a Határvadász toborzó irodákat, vagy bármelyik rendőrkapitányságot, valamint a Rendőrség hivatalos facebookoldalán is találhat információkat. Ezen felül a 06 80-310-100-as zöldszámon is lehet érdeklődni. A jelentkezési csomag letölthető a Rendőrség hivatalos oldaláról, a police.hu honlapról, amit e-mailben is be lehet adni a hatarvadasz@kr.police.hu címen.

B. K.

Kapcsolódó hírek