Ugrás a tartalomhoz

Középpontban a népszokások

Mezőkövesd hírei

December 13-án tartották meg az idei év utolsó Múzeumi Szalon előadását a Matyó Múzeumban.

A programsorozat nyolcadik alkalmán dr. Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató előadását hallgathatták meg az érdeklődők, aki az advent és vízkereszt közötti időszakra jellemző népszokásokat, babonákat, hagyományokat mutatta be, és szó esett az ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó ételekről, italokról is.

A néprajzkutató például az advent kapcsán elmondta, hogy ebben az időszakban is tilos volt a lakodalom, a hangos mulatság. Ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódik a Szent Család járás.

Emellett az 1970-re már általánosan elterjedt adventi koszorú változatairól, változásáról is mesélt dr. Tátrai Zsuzsanna. Ezen időszak jeles napjairól — a Borbála nap, Szent Miklós napja, Luca napja, Tamás napja, Ádám Éva napja –, valamint a hozzájuk tartozó szokásokról is részletesen beszélt az előadó.

A jelenlévők megismerhették, mi is az a karácsonyi ostyahordás, a pásztorok karácsonyi vesszőhordása, a kántálás, a Szállást keres a Szent Család hagyománya. Emellett a betlehemezés kellékeit és típusait is bemutatta a sokak által ismert néprajzkutató. A kántálásnál és a betlehemezésnél külön kitért a matyó szokásokra, hagyományőrzésre is.

Az előadásból megtudhattuk, hogy hagyományos karácsonyi étel volt a mákosguba, a bableves, a karácsonyi ostya, méz, bors, alma, dió, hal, a karácsonyi morzsa. Emellett a karácsony éjszakájáról, az éjféli misére járásról, a karácsonyfáról, a karácsonyi életfáról is sok információt megosztott a közönséggel az előadó.

A karácsonyi ünnepkör után az újév, az újévi szokások, jóslások kerültek az előadás középpontjába, majd pedig a vízkeresztről, a házszentelésről, a háromkirályjárásól beszélt dr. Tátrai Zsuzsanna.

Az előadás végén pedig régi filmfelvételeket is megnézhettek az érdeklődők.

Hmzs

Kapcsolódó hírek