Ugrás a tartalomhoz

Évértékelő

Mezőkövesd hírei

Az elmúlt év fontosabb eseményeiről, valamint Mezőkövesd helyzetéről is szó esett a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK), valamint városunk önkormányzatának évértékelő rendezvényén.

– 2022-es év értékelése világpolitikai és magyarországi viszonylatban is összetett, nehéz feladat. A hatásokat, amelyek értek és érnek bennünket mindannyian tapasztaljuk, keletről a háború, nyugatról a szankciók és azok gazdasági hatásai, délről pedig a migráció nyomasztották országunkat – mondta Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője, aki a legfontosabb kül- és belpolitikai eseményekről osztotta meg gondolatait. Elmondta, jelenleg a legfontosabb feladat, hogy ebből a nehéz helyzetből kihozzák és támogassák a magyar embereket, családokat és a vállalkozásokat. – Stabil költségvetéssel, biztonságos értékpapír-kibocsátással, a nyugdíjak védelmével és az adóterhek lehetőség szerinti csökkentésével kell megoldanunk a jelenlegi helyzetet – emelte ki Tállai András. Rövid nemzetközi áttekintést követően a hazai eseményekről, például az országgyűlési választásokról is beszélt. Kiemelte, hogy a bel- és gazdaságpolitikát meghatározta az orosz-ukrán háborús helyzet, ami miatt energiaár-robbanás és infláció következett be, melyre a kormány intézkedéseket, például ár- és kamatstopot vezetett be. Hangsúlyozta, a magyar belpolitikát az Európai Unióval való vita is jellemezte, ami a szankciók miatt alakult ki.

– Ez a vita nem arról szól, hogy az Európai Uniót támadjuk, arról szól, hogy Magyarország érdekeit védjük és képviseljük. Ezt sajnos más országok az Unióban nem merték, vagy nem tudták megtenni, ezért maradtunk mindig egyedül – mondta a miniszterhelyettes, aki hozzátette az Európai Uniós források megszerzéséről folytatott vita is jellemezte a belpolitikát.

Ezután dr. Fekete Zoltán polgármester értékelte a hátrahagyott évet, aki az adóbevételekről elmondta, hogy összesen 1 milliárd 465 millió Ft bevétele volt a városnak, amely az előző évitől jelentős mértékben, 456 millió Ft-tal volt magasabb. Hozzátette, az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan most sem vezetett be új helyi adót. A városvezető a pályázati lehetőségekről, a megvalósult, folyamatban lévő és tervezett beruházásokról is beszélt. Kiemelte, 2022-ben 14 Európai Uniós pályázatot nyújtott be az önkormányzat, melyek közül 8 pályázat már támogatást nyert. Támogatásban részesült egyebek mellett a repülőtér melletti 21 hektáros területen egy újabb fejlesztés, melynek keretében ipari csarnok és kerítésépítés valósulhat meg, városunk 687 millió 760 ezer Ft-ot nyert el támogatásként. A mezőkövesdi Zsóry Gyógy– és Strandfürdő turisztikai infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztésére nettó több, mint 1 milliárd Ft-ot nyert városunk, hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a megye gazdasági helyzetéről mondta el a véleményét. Kiemelte, hogy a 2022-es évet meghatározta az orosz-ukrán háború, a szankciók, az infláció és az energiaválság komoly nehézségeket okozott hazánk gazdasági szereplőinek is. Hozzátette, azok, akik ebben a helyzetben stabilan tudják tartani a vállalkozásukat nagy eredményt érnek el. Elmondta, a nehéz helyzet ellenére a gazdaság növekszik, a munkanélküliség pedig csökken, így annak ellenére is bizakodó, hogy nehézségekkel teli év elé néz a magyar gazdaság. Városunk helyzetéről hangsúlyozta, hogy a mezőkövesdi térség nagyon jól szervezett, amiben nagy szerepe van Tállai Andrásnak. Kiemelte, a fémipar, illetve a Modine Hungária Kft. húzni tudja a város gazdaságát, emellett a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő vezetésével az idegenforgalom szintén komoly húzóerőt jelent és a reptéren kialakított ipari park lehetőséget ad arra, hogy jelentős fejlesztések valósuljanak meg. Az évértékelő ünnepség állófogadással zárult január 23-án a Városi Galéria dísztermében.

B. K.

Kapcsolódó hírek