Ugrás a tartalomhoz

A Köztartozásmentes Adózói Adatbázis előnyei

Mezőkövesd hírei

Az állami adóhatóság a honlapján közzéteszi azoknak az adózóknak a nevét, elnevezését, adószámát, akik/amelyek a törvényben foglalt feltételeknek megfelelve kérik felvételüket a köztartozásmentes adózók nyilvántartásába.

A köztartozásmentes adatbázisban történő megjelenés garancia arra, hogy a vállalkozás jogszerűen működik, bevallási-, adófizetési kötelezettségének határidőben eleget tesz és nem áll a működését érintő speciális eljárás (pl. adószám felfüggesztés, végelszámolás stb.) alatt.
Legnagyobb előnye, hogy az adózó mentesül a nemleges adóigazolás beszerzésével összefüggő adminisztrációs és anyagi terhektől. Közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódóan ez azt jelenti, hogy, ha szerepel az adatbázisban, akkor együttes adóigazolás nélkül is teljesíthetnek a részére kifizetést.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvétel iránti kérelem illetékmentes és kizárólag elektronikus úton nyújtható be a 12UK21 jelű nyomtatványon.

Az adóhatóság a köztartozásmentes adatbázist folyamatosan felülvizsgálja és minden hónap 10. napján frissíti. Amennyiben az adózó az előírt feltételek bármelyikének nem felel meg, a köztartozásmentes adatbázisból törlésre kerül, ismételt felvételét pedig csak újabb kérelem benyújtásával kérheti.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Kapcsolódó hírek