Ugrás a tartalomhoz

Ülésezett a Matyó Népművészeti Egyesület (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A tavalyi év eredményeiről, valamint az idei tervekről tárgyaltak a Matyó Népművészeti Egyesület legutóbbi közgyűlésén. A hivatalos fórumot május 18-án tartották meg.

Az ülés első napirendi pontjaként az Egyesület 2011-es szakmai és pénzügyi évét foglalták össze, tárgyalták meg. Az elmúlt esztendő emlékezetes marad az Egyesület életében, hiszen 2011-ben a Matyó Néptáncegyüttesnek lehetősége nyílt fellépni és hazánkat képviselni Brüsszelben az Európai Uniós soros elnökségünk zárókonferenciáján. Emellett a táncosok Törökországban, egy nemzetközi fesztiválon is felléptek. Sikerrel zárult a Százrózsás Hímzőpályázat is, amelyen szép eredményeket értek el a kövesdi alkotók, hímzők is. Az év legjelentősebb eseménye volt, hogy a matyó kultúra felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékébe, valamint, hogy pályáztak arra, hogy Mezőkövesd, a matyóság a Világörökség része legyen. Ez utóbbi még elbírálás alatt van, idén őszre várható az eredmény.
Az elmúlt esztendő tapasztalataiból kiindulva tervezték meg az Egyesület 2012-es évét, programjait. Így egyebek mellett részt vesznek a nagyobb hazai fesztiválon, a Mesterségek ünnepén, illetve a mezőkövesdi rendezvényeken.
Az Egyesület döntött arról is, hogy a Matyó Néptáncegyüttes elindul egy országos, több fordulós versenyen, amely a táncosok Ki mit tud-jának felel meg.
A közgyűlésen a 2011. év értékelése, a tervek átbeszélése mellett új elnökségi és felügyelő bizottsági tagokat is választottak. Egy alapszabály változtatást eszközöltek, amely értelmében az elnökség létszámát 5 fősről 7 fősre emelték, így két új tagot választottak meg az összejövetel keretében. Így a Matyó Népművészeti Egyesület elnökségébe bekerült Kiss Mátyás, fafaragó és Ferenczi Judit táncos. Zelei Istvánné pedig a felügyelő bizottsági tagságáról egészségi állapotára és korára való tekintettel lemondott, akinek a helyére Kovács Gáspárnét, a Borsóka Hímzőkör tagját választották meg.

Kapcsolódó hírek