Ugrás a tartalomhoz

Képviselő-testületi ülés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Egyházi fenntartású lesz a Széchenyi István Szakképző Iskola. Az országban az elsők között szabályozzák a tiltott, közösségellenes magatartásokat Mezőkövesden. Ezek voltak a legfontosabb döntések, amelyeket a városatyák május 30-ai ülésükön meghoztak.

Az ülést rendeletek megalkotásával kezdték. Elsőként megalkották a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendeletet. Ezt az Országgyűlés által áprilisban elfogadott módosított szabálysértési törvény tette lehetővé a települések számára. A törvény értelében az önkormányzatok felhatalmazást kaptak, hogy rendeletben megfogalmazzanak olyan tiltott, közösségellenes magatartásokat, amelyek elkövetőivel szemben ötvenezer  forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. A most megalkotott rendelet 70 pontban szabályozza azokat a tevékenységeket, amelyek zavarhatják az állampolgárokat, rongálhatják a közterületet.
A rendeletben szabályozzák a ház körüli lombhulladék égetését, a közterületeken történő szipózást, a házszámtáblák kihelyezését, a kéményseprést végző szakember ingatlanba való beengedését, illetve szankcionálja, ha egy kutya átmegy a szomszéd telkére, udvarára. A rendeletet teljes terjedelmében a Mezőkövesdi Újság következő lapszámaiban, valamint a www.mezokovesd.hu városi honlapon olvashatják el. Ezeket a közösségellenes tevékenységeket mind a közterület-felügyelők, mind a rendőrök ellenőrzik, illetve a lakosság is bejelentheti, ha a rendeletben foglalt tiltott cselekményeket észlel.
Az ülés másik, nagy horderejű témája a Széchenyi István Szakképző Iskola egyházi fenntartásba történő átadása volt. A képviselő-testület döntését több egyeztetés, fórum, tájékoztató előzte meg, amelyeken a városvezetés, mind az iskola dolgozói, a szülők, és a diákok is részt vettek és feltehették kérdéseiket.
A város és az egyházmegye között létrejött szerződés értelmében 25 évre kerül át az iskola az egyház fenntartásába. Emellett a megállapodásban nemcsak az átadás hosszát, hanem annak részleteit is lefektették, így az intézmény dolgozói a jelenlegi feltételek mellett folytatják majd a jövőben is a munkájukat.
A testület döntött egy turisztikai témájú, 1,6 milliárd forint értékű pályázat benyújtásáról. E projekt keretében egyebek mellett a Hadas városrész korszerűsítését, a régi kis templom épületének hasznosítását valósítják majd meg.
A városatyák emellett meghatározták a szeptemberben indítható óvodai csoportok, iskolai osztályok számát is. Ennek értelmében a Mezőkövesdi Napköziotthonos Óvodában és Bölcsődében 19 óvodai csoportot, az Általános Iskola mezőkövesdi tagiskolájában összesen 5, míg a vidéki tagiskolákban egy első osztályt indítanak. A grémium emellett elfogadta a Mezőkövesdi VG Zrt. 2011. évi beszámolóját, a 2012-es terveit, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő nyári szezonkezdéséről szóló tájékoztatóját,  valamint a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. tavalyi szakmai és pénzügyi összefoglalóját és az idei elképzeléseit is.

Kapcsolódó hírek