Ugrás a tartalomhoz

Zarándoklat az összefogásért (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

2009 után újraindult az egész országot átfogó Engesztelő Zarándoklat. A menet tagjai június 11-én érintették Mezőkövesdet.

A zarándoklat elindításának gondolata Lesovics Miklósnak, Pálháza polgármesterének és Köteles Lászlónak, Komlóska polgármesterének a nevéhez fűződik, akik először 2009-ben szervezték meg az eseményt. A zarándoklat célja, a szeretet erejével elindulni az összefogás útján, megtalálni a kiutat a jelenlegi nehéz helyzetből, továbbá Mindszenty József bíboros születésének 120 éves évfordulójából szeretnék folytatni a Nagy Magyar Engesztelő Mozgalmat. A menet tagjai szintén fontos célnak tartják az engesztelő kápolna felépítését, melynek alapkövét 1944. december 8-án helyezték el a Normafánál, azonban a kápolna mind a mai napig nem épült fel. A zarándoklat június 6-án indult az ország négy pontjáról, amely a négy égtájat jelképezi. A zarándokok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Pálházáról, nyugatról Sopronból, délről Röszkéről, északról pedig Esztergomból (június 13-án) indultak, illetve indulnak Budapest felé. A menet tagjai többek között stafétával, nemzeti színű lobogókkal és az összefogásra buzdító táblákkal járják az országot.

A zarándokok június 11-én érkeztek Mezőkövesdre. A menet résztvevőit többek között dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a város határában, majd a kövesdi delegáció tagjaival közösen a Szent László templomba látogattak, ahol dr. Medvegy János pápai prelátus fogadta a résztvevőket. Az ünnepségen elsőként Köteles László ismertette a zarándoklat célját. A menet egyik főszervezője után dr. Medvegy János köszöntötte a zarándokokat, majd megáldotta a menetet és a stafétát. A templomi látogatás közös imádsággal zárult. A résztvevők ezután fogadáson vettek részt a Közösségi Házban, ahol dr. Fekete Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet, majd felkötötte városunk szalagját a nemzeti lobogóra. Mezőkövesd első embere egy matyó motívumokkal kifestett téglát, valamint egy matyó díszítésű tárgyat ajándékozott a zarándokoknak, akik a fogadás után a mezőkövesdi delegációval közösen tovább indultak Szihalomra. A menet résztvevői a tervek szerint június 15-én érkeznek a fővárosba, a Szent István-bazilikához, ahol istentisztelettel zárul az országos esemény.

Kapcsolódó hírek