Ugrás a tartalomhoz

Cél a harmonikusabb együttélés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Az országban az elsők között szabályozták a tiltott, közösségellenes magatartásokat Mezőkövesden.

2012. áprilisában fogadta el az Országgyűlés az új 2012. évi II-es szabálysértési törvényt, melynek értelmében az önkormányzatok helyi rendeletben már nem állapíthatnak meg szabálysértési tényállást, azonban az új önkormányzati törvény  lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy tiltott, közösségellenes magatartásokat határozzanak meg és akár közigazgatási vagy helyszíni bírságot szabjanak ki. E törvényi változások következtében alkotta meg városunk képviselő-testülete a májusi ülésén a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendeletet.
Tiltott, közösségellenes magatartásnak minősül az a cselekmény, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes. E rendelet ezen tevékenységeket határozza meg.
„Ezentúl tilos és büntetendő lesz, ha közterületeken a virágokat, dísznövényeket letépik, károsítják, csonkítják, vagy fára hirdetést helyeznek ki. A játszóterek eszközeinek rongálása, a játszóterek nyitvatartási időn túli használata, valamint a kutyák játszótéren való tartózkodása is szankciókat vonhat maga után. Emellett a rendelet tiltja az emlékművek talapzatán, utcabútorzaton, szökőkúton, kőpadon, valamint az épületek lépcsőin történő gördeszkázást, görkorcsolyázást, kerékpározást. Új tényállásként szabályozza a rendelet a közterületen történő bármilyen bódító szer használatát, más néven a szipuzást. Emellett az üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli járműveket, valamint a vállalkozás céljára használt 3500 kg-nál nagyobb össztömeget meghaladó járműveket nem lehet közúton, vagy más közterületen engedély nélkül tárolni. A rendelet az állattartással kapcsolatban is több tiltást tartalmaz. Ezek közé tartozik, hogy biztosítani kell, hogy az állat ne tudjon átmenni a környező ingatlanok területére, ne zavarja és veszélyeztesse az ott élőket.” – vázolta fel a rendeletben foglaltakat dr. Jakab Orsolya jegyző.
Tiltott, közösségellenes magatartást követ el az előírások szerint az a személy is, aki nem helyezi ki jól látható helyre a házszámtáblát, vagy annak cseréjét és pótlását nem végzi el. A rendeletben új szabályokat fektettek le a mezőgazdasági, zöld hulladék égetésével kapcsolatban.
„Az erre vonatkozó törvénynél enyhébb feltételeket szabott Önkormányzatunk a ház körüli, mezőgazdasági hulladékok égetése terén, hiszen a törvény teljes mértékben megtiltja ezt. A város most meghozott rendelete értelmében a növényi hulladékokat hétfőtől péntekig 5-7 óra között, illetve 18 és 19 óra között lehet elégetni. A köztes időtartamban, valamint szombaton és vasárnap tilos a kerti, nyílt téren történő égetés.” – emelte ki a jegyzőnő.
Az effajta tevékenységek észlelését, ellenőrzését a közterület-felügyelők végzik majd, ezek esetében hivatalból indul eljárás. A közösségellenes magatartás elkövetőivel szemben 5000 - 50 000 forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 5000-től 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.
A rendelet teljes szövegét a város honlapján a www.mezokovesd.hu oldalon, a Polgármesteri Hivatalban kifüggesztve, valamint a lapunk jelenlegi és a következő 13. számában olvashatják el.

Kapcsolódó hírek