Ugrás a tartalomhoz

Felhívás

Mezőkövesd hírei

A MAME és az 1956-os forradalomban résztvevők a Mezőkövesdi Újság olvasóihoz.

A Mezőkövesdi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete Hajdu Ráfis János és Pap Pál közreműködésével helytörténeti tanulmánykötet előkészítésén dolgozik azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb információt összegyűjtve városunk történetéről, hagyományairól a következő nemzedékek számára hiteles ismereteket hagyományozzunk az ország és a világ sorsát is befolyásoló ’56-os forradalomról és szabadságharcról.
Azokhoz az olvasókhoz szólunk, akiknek 1956-ból személyes emlékeik, élményeik is vannak. Mi történt 1956 október 23-november 4 között Mezőkövesden, milyen volt az emberek hangulata, mit tettek az ellenállás eredményessége érdekében. Milyen áldozatai voltak a forradalomnak városunkban? Kik voltak a megtorlások áldozatai? Kik kerültek börtönbe? Mikor szabadultak? Kiknek kellett disszidálniuk? Kinek van rokona, ismerőse, aki 1956-ban disszidált és még él kint, vagy még akkoriban visszajött? Akikkel még kapcsolatba lehet lépni, illetve hazajár, vagy hazaköltözött nyugdíjas korára?
Ezidáig több tucat mint tucatnyi hosszú interjút készítettünk. Az emlékezet halványul, a tanúk lassan elmennek. Utolsó esély, hogy még rögzítsük a történelem számára, utódaink számára múltunk legfontosabb történéseit, de állandóan változó jelenünk eseményeit is.
Ezért kérjük, hogy működjenek közre ebben a munkában élményeikkel, emlékeikkel, dokumentumokkal, amelyeknek birtokában vannak (fényképek, fontos iratok stb. Fontosak ezek a korabeli dokumentumok, újságok, fényképek, hogy hiteles kép maradjon az utókorra. Természetesen másolat készítése után visszajuttatjuk a becses emlékeket tulajdonosuknak.

További információkért a következő telefonszámokon lehet fordulni:
Kovács István – 49 415 564 (este 8 után), Pap Pál 49 411 382; Hajdu Ráfis János 49-313-575.

Minden kedves érdekelt segítségét várva köszönettel
Kovács István

Kapcsolódó hírek