Ugrás a tartalomhoz

Múzeumok éjszakája, hagyományaink ápolása (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

„In memoriam Bánki Donát” címmel nyílt időszakos kiállítás a Mezőgazdasági Gépmúzeumban. A tárlat ünnepélyes megnyitóját a Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezték meg június 16-án.

A Gazdaházban berendezett tárlaton az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar anyagából készült tablókiállítást tekinthették meg a jelenlévők. A nyitóünnepségen elsőként Kádár Zoltán, a Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg a kiállítást, aki a múzeumok jelentőségéről, illetve a hagyományok ápolása terén betöltött szerepükről osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.
Városunk első embere után Dr. Horváth Sándor dékán, egyetemi docens „Bánki Donát élete és munkássága” címmel tartott előadást a porlasztó feltalálójáról, valamint bemutatta a kiállítást. Ezután Dr. habil Szunyogh Gábor egyetemi docens ismertette részletesen Bánki Donát zseniális találmányainak működési mechanizmusát és a legfontosabb technikai újításokat.

A kiállítás bemutatása után Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke méltatta Bánki Donát munkásságának eredményeit, majd Hajdu Ráfis János, a múzeum alapítója köszöntötte a jelenlévőket. A hivatalos ünnepség zárásaként Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért K.h. Alapítvány elnöke mondott pohárköszöntőt. Az ünnepség és az est jó hangulatáról a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület tagjai prózai és énekes produkciókkal gondoskodtak. A tárlat a Gépésztalálkozóig lesz látható a múzeumban.Színes és érdekes programok

A megnyitó után színes programok várták a látogatókat, akik többek között megtekinthették a Ganz szívógázmotor restaurálási folyamatát. Ezt követően Végh József fafaragó, Kovács István modell és makett készítő, Farkas László magángyűjtő és családja, valamint a helyi általános iskolák technikatanárainak közreműködésével múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők. Emellett a Matyó Kertbarátok Klubja gyümölcsfüzér bemutatót tartott, továbbá az érdeklődők megnézhették és gyakorolhatták a virágfüzér fonás lépéseit, illetve rajzolásra, ytong tégla faragásra, és gipszfestésre is lehetőség nyílt. A múzeumi programokat tárlatvezetések, rendkívüli gépbemutatók, díszműkovács bemutató, valamint korabeli filmek vetítése színesítette.


Kitárta kapuit a Kisjankó Bori Emlékház és a Matyó Múzeum

A Mezőgazdasági Gépmúzeum mellett a Kisjankó Bori Emlékházban és a Matyó Múzeumban szintén várták a kultúra és a hagyományok iránt érdeklődőket. A Kisjankó Bori Emlékházban „A matyóság értékei - Az örök Hadas” címmel a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. színes programjaival találkozhattak a látogatók. A Múzeumok Éjszakáján hímzésbemutatót rendeztek a Matyó Nagymama Klub Egyesület közreműködésével, emellett az érdeklődők az archív televíziós felvételeknek köszönhetően ízelítőt kaphattak a matyóság életéből.

A Matyó Múzeum szintén gazdag programkínálattal várta a látogatókat, akik többek között megismerkedhettek a fazekas mesterség termékeivel és a hozzákapcsolódó hagyományokkal, továbbá elsajátíthatták a népi ételek, a herőce, a lagzis perec és a kalács elkészítésének a fortélyait. Ezen kívül Mazsola muzsika címmel táncos, énekes foglalkozást tartottak a gyerekek számára, akik a kézművesség különböző technikáival is megismerkedhettek a rendezvény keretében. Emellett szakmai tárlatvezetés és a fazekas mesterségről készült filmek vetítése szerepelt a programban.

Kapcsolódó hírek