Ugrás a tartalomhoz

Megkezdődött a szennyvízberuházás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mintegy kétmilliárd forintból megépül a csatornarendszer befejező üteme Mezőkövesden. A városközpontot érintő beruházásnak köszönhetően 100%-os lesz a szennyvízrendszer kiépítettsége településünkön.

A fejlesztés három ütemben valósul meg, ugyanis a Keleti és a Nyugati területek teljes kiépítése után a középső régióban is elkezdődhettek a munkálatok. Mezőkövesd Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán sikeresen szerepelt 2007-ben, így városunk az 1 982 592 733 Ft összértékű fejlesztéshez 685 203 823 Ft-ot nyert el támogatásként az Európai Uniótól. A projekt az EU támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A szennyvízberuházás ünnepélyes megnyitóját június 22-én rendezték meg. Az eseményen elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mondott köszöntőt, aki kiemelte a fejlesztés jelentőségét. Tállai András örömét fejezte ki, hogy az öt évvel ezelőtt megnyert projekt munkálatai hosszas előzmények után végre megkezdődhetnek és a térség legtöbb települése után Mezőkövesden is teljes egészében kiépülhet a szennyvízhálózat. Az államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy a városban zajló csatornázással  párhuzamosan a Zsóri üdülőterületén önerőből valósul meg a szennyvízrendszer kiépítése. Tállai András kiemelte, hogy a projekt befejezése után egy új tervet kell majd kidolgozni, amely biztosíthatja a város továbbfejlődését.
Ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester osztotta meg gondolatait a projekttel kapcsolatban. Városunk első embere beszámolt a fejlesztés előzményeiről, melyből kiderült többek között, hogy a kivitelezői szerződést idén március 29-én írták alá. A döntés értelmében a Hídépítő Zrt. fogja elvégezni a kivitelezési munkálatokat. dr. Fekete Zoltán ismertette továbbá a fejlesztés legfontosabb műszaki paramétereit. A beruházás során összesen 2265 ingatlan szennyvíz bekötése valósul meg, amihez a kivitelező cég szakemberei közel 30 km gerincvezetéket és több mint 24 km házi bekötővezetéket fognak megépíteni. A projekt keretében mintegy 725 db akna, valamint 6 db új szennyvízátemelő létesül. A hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében a már meglévő szennyvízátemelőket is korszerűsíteni fogják.
A nyitó ünnepség zárásaként Sál László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be a beruházás menetét a jelenlévőknek, aki többek között kiemelte, hogy a projekt kiépítése helyi vállalkozók bevonásával valósul meg. A fejlesztés munkálatait 2013 nyarának végére, legkésőbb ősz elejére szeretnék befejezni, melyhez véleménye szerint minden feltétel adott. Sál László elmondta, hogy a fejlesztés a Piaccsarnok és az Autóbusz-állomás közötti területen kezdődött meg. A Hídépítő Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy a csatornázott utcákat a lehető leggyorsabban rá fogják kötni a már meglévő hálózatra. Az útburkolat helyreállítása során először egy ideiglenes speciális réteget terítenek le, míg a végleges burkolat a projekt befejező fázisában, azaz 2013 nyarán és őszén készül majd el. Sál László elmondta, hogy igyekeznek hatékonyan végrehajtani a hálózat kiépítését, azért hogy a közlekedést és a projektben érintett lakosokat a lehető legkisebb mértékben akadályozzák. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a lakossági észrevételek és panaszok alkalmával minden esetben körültekintően fognak eljárni. Sál László a projekttel kapcsolatban felmerülő kellemetlenségek miatt a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kapcsolódó hírek