Ugrás a tartalomhoz

A népi hagyományok hétvégéje (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Idén is nagy sikert aratott a Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden augusztus 3-a és 5-e között. A több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan külföldi esttel kezdődött a Táncpajtában.

A gálán három határon túlról érkezett néptáncegyüttes lépett a színpadra. A romániai Zilah városából érkezett Meszes Néptáncegyüttes mellett, a „SARI” Ének és Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, akik a lengyel testvérvárosunkból, Zory-ból látogattak el Mezőkövesdre. A folklórfesztivál legtávolabbról érkezett vendégei, a spanyol Jáén városából látogattak el településünkre. Az Andalúz vidéket képviselő Lola Torres Tánccsoport szintén nagy sikert aratott a vendégek körében. Az estet a nemzetek táncháza zárta.
A fesztivál második napján magyar estet rendeztek a Táncpajtában. A felsőzsolcai Zsolca Táncegyüttes, valamint a sátoraljaújhelyi Zemplén Táncegyüttes fellépése mellett a vendéglátó Matyó Néptáncegyüttes színvonalas műsorát nézhették meg a látogatók. A Magyar est keretében színpadra lépett a Matyó Népi együttes, valamint a szintén mezőkövesdi Eszterlánc gyermek táncegyüttes. A lendületes, magával ragadó műsor után a vendégek a táncegyüttesek tagjaival közösen hajnalig tartó táncházzal folytatták a mulatozást.


Színes forgatag, fergeteges gála

A fesztivál záró napján a résztvevő együttesek a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőben adtak ízelítőt a néptánc hagyományokból. A fesztivál záró programja, az elmúlt évtizedekhez hasonlóan zenés-táncos felvonulással vette kezdetét, melynek keretében minden táncegyüttes bemutatkozott. A menet tagjai a főtérről indultak és egészen a Kavicsos-tó és Szabadidőparkig szórakoztatták az érdeklődőket. A látványos felvonulás után gálával folytatódott a fesztivál. A szabadidőparkban felállított színpadon minden együttes fellépett, köztük a Külsőrekecsinből érkezett csángó magyar csoport is, akik vasárnap érkeztek Mezőkövesdre. A közel négy órás fergeteges gála nagy tetszést aratott a vendégek körében.            
Azt est házigazdája az egyik kereskedelmi televíziós csatornáról ismert Pataki Zita volt, aki többek között a By Me Divatszalon matyó hímzéses ruháit népszerűsítette a gála ideje alatt.
A hétvége folyamán mindhárom nap mesterség bemutatók várták a látogatókat a Hadas alkotóházaiban, valamint a Táncpajta környékén. A Népi Művészetek Háza udvarán a kézdivásárhelyi Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület tagjainak művészien kivitelezett alkotásait tekinthették meg az érdeklődök.

Kapcsolódó hírek