Ugrás a tartalomhoz

Pap János díszpolgár lett (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Pap János lett Mezőkövesd díszpolgára városunk képviselő-testületének döntése értelmében ebben az esztendőben. A Pro Urbe díjat Laczkó Pető Mihály, valamint Holdoner István vehette át. A kitüntetéseket az augusztus 20-án megrendezett városi ünnepség keretében kapták meg a jutalmazottak dr. Fekete Zoltán polgármestertől.

Pap János, városunk díszpolgára az első polgármesterként irányította településünket a rendszerváltás után 1990 és 1994 között, így az általa vezetett képviselő-testület nevéhez fűződik a közigazgatás helyi átszervezése. Pap János a közéleti tevékenység mellett a kulturális életben is kiemelkedő munkát végzett a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének vezetőjeként, továbbá aktívan részt vett többek között a Matyóföld Periodika szerkesztésében.
Laczkó Pető Mihály művész-tanár 1957-ben született Mezőkövesden. Az általános, valamint középiskolai tanulmányainak befejezését követően Tiszaújvárosban, majd Budapesten tanult, ahol 1987-ben a Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát. Az iskola befejezése óta Mezőkövesden él és alkot. Feleségével, Tábori
Arankával és gyermekeikkel közösen létrehozták az „Életfa” Alkotóközösséget. Munkáik az általuk működtetett alkotóházban és egy önálló kortárs galériában folyamatosan látogathatóak. Laczkó Pető Mihály emellett a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola művész-tanáraként segíti, gondozza és oktatja a diákokat. Életének egyik fontos küldetése a mezőkövesdi Takács István festőművész alkotásainak megőrzése az utókor számára. Laczkó Pető Mihály mintegy negyedévszázada tanulmányozza, illetve gondozza a kiváló festő műveit és fontos szerepet tölt be a Takács István állandó kiállítás kialakításában, amely a Városi Galériában fog helyet kapni.
Holdoner István vállalkozó a gazdasági életben, valamint a sport területén elvégzett kiemelkedő munkájáért vehette át a rangos elismerést. A 20 évvel ezelőtt megalapított Gráf Állványzat Kft. a kezdeti nehézségek után ma már korszerű telephelyen kiváló szakemberekkel és megbízható gépjárműparkkal rendelkezik. A cég városunk egyik dinamikusan fejlődő gazdasági társasága, amely az elmúlt években meghatározó vállalkozássá nőtte ki magát Mezőkövesden. Holdoner István emellett a helyi sportéletben is letette a névjegyét, hiszen személye összefonódott a Mezőkövesdi KC csapatával. Az 1993-ban megalakult kézilabda klub lelkes támogatója volt, majd később a szervezet elnökeként tevékenykedett. Holdoner István irányításával egy évtized alatt az NB II-ből az első osztályba jutottak fel kézilabdázóink és a város történetében első felnőtt csapatként képviselhették Mezőkövesdet a legmagasabb osztályban, ahol a gárda öt éven keresztül eredményesen vitézkedett.

Az augusztus 20-ai városi ünnepség koszorúzással kezdődött a Szent László téren, majd ünnepi Szent misével folytatódott a Jézus Szíve templomban. Ezt követően a templom előtt lebonyolított ünnepi műsor keretében Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke mondott beszédet. Csiger Lajos kiemelte többek között Szent István király történelmi szerepét és az államalapítás napjainkra vonatkozó üzenetét. Csiger Lajos hangsúlyozta továbbá, hogy egy nemzet akkor lehet erős, ha van bátorsága szembenézni a múltjával és jelenével, továbbá a nemzetnek vannak közös céljai, melyeknek mindenki tagja lehet és részt vehet a közös célok megvalósításában. Az ünnepség keretében dr. Berkes László pápai prelátus, valamint Gordos Attila református lelkész megáldotta az új kenyeret, majd ezt követően dr. Fekete Zoltán polgármester szegte meg a kenyeret. Az ünnepséget a Szent László Kamarakórus előadása színesítette.
A városi ünnepség a Honfoglalás című rockoperával folytatódott. A két felvonásos színdarabot a Sziget Színház előadásában tekinthették meg a jelenlévők. A színészek nagyszerű előadásában testközelből ismerhettük meg a magyar történelem egyik kiemelkedő eseményét. Az augusztus 20-ai ünnepség látványos tűzijátékkal zárult.

Kapcsolódó hírek