Ugrás a tartalomhoz

A bútorfestés nagykövete

Mezőkövesd hírei

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Kovács Szabolcs bútorfestő, a Népművészet Mestere.

Kovács Szabolcs már gyermekkorában megismerkedett a bútorfestéssel, hiszen, ahogy meséli, édesapja Kovács András bútorfestő, a Népművészet Mesterének műhelyében „nőtt fel”.

A festés olyan 6-7 éves korom óta az életem része. A bátyámmal együtt mindig ott voltunk édesapám asztalosműhelyében, a forgácsban birkóztunk, rosszalkodtunk. De a festés az, ami engem kezdettől fogva érdekelt, nem is hagytam édesapámat békén addig, amíg én is nem festhettem” – emlékezett vissza Kovács Szabolcs.

A mezőkövesdi iparművész nagyon szeretett festeni, ez határozta meg a tanulmányait, a pályaválasztását is. Dala József felnőtt szakkörébe is járt. Az általános iskolai, a gimnáziumi és az egyetemi évei alatt mindig festett. Később a tanári munkája mellett az esték és az éjszakák is mindig a bútorfestésről szóltak.

Szeretem benne a teremtést, az ember gondolatainak, érzéseinek a kifejezését. Az alkotás olyan tevékenység, egy áldott állapot, ami mindig megnyugtat és az eredmény, ha valami sikerül vagy épp elkészül, az még plusz örömet is okoz” – mondta el a 72 éves iparművész.

A matyó bútorok festőjének szíve csücske az a 200 éves tájház, ahol alkot és ahol találkozhatnak vele a vendégek. A kiállítóhelyként is szolgáló tájházban igyekszik bemutatni a 300 éves múltra visszatekintő bútorfestés történetét, átalakulását. A bútorfestő Számtalan matyó mintával díszített bútort készít, például konyhaszekrényt, étkező asztalt, székeket, tulipános ládát, ékszeresládikákat, tükröket. Azonban nemcsak nagy bútorokat, hanem ajándéktárgyakat, fülbevalókat, különleges festett húsvéti tojásokat is készít a matyó bútorfestés motívumaival az általa készített festékkel.

Az elmúlt évtizedek alatt az ország szinte minden pontján, illetve külföldön is rengetegszer megfordult kiállítással, különböző jeles eseményeken képviselte Mezőkövesdet festett matyó bútoraival. 

Sok kedves és emlékezetes emlékem van a kiállításokról. Az egyik, hogy a norvég királyi család vendége voltam, amikor Oslóban volt egy nagy kiállítása a magyar népművészetnek, alkotó művészként én voltam kint. A luxemburgi hercegi házaspár is több kiállításomat is finanszírozta. Magyarország Unióhoz csatlakozásakor az általam készített bútorok is megjelentek az új belépő országokat bemutató tárlaton. Emellett a brüsszeli Európa Parlament épületében is volt a Matyó Múzeummal közös kiállításom, de a bútoraimat Strasbourgban Parlamenti épületben is bemutathattam. Mindezen túl még például Amerikában, japánban, Kínában, de Mezőkövesd testvérvárosaiban, hazánk több településén is volt tárlatom” – emelte ki a jelentősebb eseményeket az alkotó, akinek 2019-ben 30 éves jubileumi kiállítása volt városunkban. 

ELISMERÉSEK | Évtizedeken át végzett munkáját a szakma, a megye és a város is több díjjal is elismerte. 1987-ben megkapta a Népi Iparművész, majd a Népművészet Ifjú Mestere címet, illetve az Országos népművészeti nagydíjat, a Gránátalma-díjat. Emellett az évek alatt IPOSZ-nagydíjjal, Kézműves remek-címmel, Aranykoszorús mester címmel, Megyei nívódíjjal is elismerték tevékenységét. Mezőkövesd Város Önkormányzata pedig 2009-ben Pro Urbe díjjal jutalmazta. 2013-ban elnyerte a legnagyobb szakmai elismerést, a Népművészet Mestere díjat is. 

Idén, a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából pedig magas rangú állami kitüntetésben részesült. A matyó bútorfestés több százéves hagyományának őrzése és világszínvonalú továbbvitele elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át Varga Mihály minisztertől a Pénzügyminisztérium ünnepségén. A díjra Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője terjesztette fel.

A szakmai, megyei és városi szintű elismeréseket már kaptam. Az, hogy most ezt az állami elismerést megkaptam, ez egy nagyon jóleső érzés, boldogságot, örömet okoz, hogy gondoltak rám. Köszönöm azoknak, akik támogattak, a családtagoknak, a jelölőknek Mindenképpen óriási megtiszteltetés” – mondta el díjazott.

Kovács Szabolcs tagja volt a B.-A.-Z. Megyei Népművészeti Egyesületnek, a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületnek, illetve tagja a Matyó Népművészeti Egyesületnek, illetve jelenleg is tagja. Alkotásaival jelenleg a Rózsa Liget Rendezvényközpontban lehet most kiállítás formájában találkozni. A Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett bútorfestőnek számos terve van még a jövőre nézve, úgy fogalmazott, hogy sokáig szeretne még dolgozni, alkotni.

hmzs

Kapcsolódó hírek