Ugrás a tartalomhoz

Belgyógyászati konferencia Mezőkövesden

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd adott otthont a Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet-magyarországi Szakcsoportjának Kongresszusának és a VIII. Szakdolgozói Tanácskozásnak november 23-25. között, melyen mintegy 260 orvos és 70 szakdolgozó vett részt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórház Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrumának szervezésében megrendezett háromnapos konferencia hivatalos megnyitóját november 24-én rendezték meg a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness szállodában.

A megnyitó elején Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy Mezőkövesden egyszerre van jelen a kultúra, az idegenforgalom és a gyógyturizmus. Hozzátette, hogy nagy öröm, hogy most először Mezőkövesden, a Balneoban is megtartják ezt a szakmai jellegű találkozót.

– A Kormány egyik legfontosabb feladata egy minőségi, a betegek és az orvosok igényeit egyaránt szem előtt tartó egészségügyi rendszer megteremtése az egészségügyi reagálóképesség megtartása és fejlesztése – mondta el a kongresszus kapcsán Tállai András.

Majd dr. Fekete Zoltán polgármester üdvözölte a kongresszus résztvevőit és mutatta be a vendégeknek Mezőkövesdet, a város látnivalóit, mint például a Takács István Gyűjteményt, a Matyó Múzeumot, a Hadas városrészt, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt.  

– Mezőkövesd 16500 fős élhető kisváros, amely rendelkezik a nagyvárosok szinte valamennyi létesítményével. Mezőkövesd Matyóföld központja. Összesen körülbelül húszezren sorolhatók a matyósághoz. 2013-ban az UNESCO a szellemi világörökség reprezentatív listájára felvette a matyó örökséget, amire mi nagyon büszkék vagyunk, de ez emellett, kötelezettséget is ró ránk – tette hozzá dr. Fekete Zoltán polgármester, aki ingyenes fürdőzési lehetőséget is felajánlott a kongresszus résztvevőinek.

A köszöntő gondolatok után dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgató mutatta be az intézményt, beszélt az évek során történt változásokról, a kórház átfogó egészségügyi tevékenységéről.

– A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház 2017-ben hat intézmény integrációjának az eredményeképpen jött létre. Hét telephelyen látja el a feladatait, megközelítőleg 5500 dolgozóval, Miskolcon 3400, a vármegyében összesen közel 4200 ággyal. Évente kétmillió járóbeteget, illetve 150 ezer fekvőbetegeket látunk el. Éves szinten megközelítőleg 42 ezer műtétet végzünk el, egyedül a szívsebészet hiányzik. A napi műtéti számunk 170 körül mozog, amelyek kétharmada ügyeleti időszakban történik és fele sürgősségi műtét – emelte ki a főigazgató.

Dr. Nagy Gergely György, a vármegyei kórház Kardiovaszkuláris és Belgyógyászati Centrumának főorvosa a megnyitón hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a belgyógyászat szerepe felértékelődött. Hozzátette, hogy a megfelelő belgyógyászati ellátáshoz elengedhetetlen, hogy az orvosok és a szakdolgozók közös munkája, akik hidat képeznek a betegek számára, amely összeköti az alapellátót és szakellátókat.

Prof. dr. Paragh György, az Északkelet-magyarországi Belgyógyász Társaság elnöke beszédében elmondta, hogy az Észak-Kelet-Magyarországi Szakcsoport négy vármegye belgyógyászaiból alakult meg 65 évvel ezelőtt, azóta minden évben egy, az utóbbi években pedig évi két alkalommal szervezik meg a kongresszust, melynek célja, hogy a szakemberek, orvosok a belgyógyászat minden területét érintve átadják egymásnak tapasztalataikat, jó gyakorlatokat, hogy egymástól tanulva még hatékonyabbá tudják tenni a betegellátást.

Az eseményen résztvevő, a régióból érkező orvosok és szakdolgozók mintegy száz, a belgyógyászat számos területével foglalkozó előadást hallgathattak meg.

hmzs 

Kapcsolódó hírek