Ugrás a tartalomhoz

Döntések: fürdőfelújítás, közmeghallgatás, támogatás

Mezőkövesd hírei

Felújítják a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő gyógyvizes medencéjét. December 7-én közmeghallgatást tart városunk képviselő-testülete. 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a Mezőkövesdi KC. Ezek voltak a legfontosabb döntések a november 29-én megtartott képviselő-testületi ülésen. 

Az ülés elején egy perces néma felállással adóztak a városatyák a közelmúltban elhunyt Köteles János emlékének. Dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, hogy a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnöke 1959. március 24-én született Mezőkövesden. 2012-től vezette, irányította a mezőkövesdi polgárőrök tevékenységét. Nevéhez fűződik a szervezet átalakítása, egyenruha-, gépjármű- és egyéb eszközbeszerzés, a lovas- és kerékpáros polgárőri szolgálat elindítása. Irányítása alatt a szervezet nagyfokú változáson ment keresztül, a tagok száma is emelkedett, több együttműködési szerződést is kötött például iskolákkal, a MÁV Zrt. miskolci igazgatóságával. A visszaemlékezésben dr. Fekete Zoltán kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben nem volt olyan városi rendezvény, ahol ne lettek volna jelen, ne nyújtottak volna segítséget a szervezet tagjai. Vezetése alatt 2013-ban az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben részesítette a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesületet. 2013-ban az Országos Rendőrfőkapitányság szakmai életútja, a rendőrség munkáját segítő tevékenysége elismeréseként Köteles János nyugállományú rendőrszázadost soron kívül rendőrőrnaggyá léptette elő. 2014-ben az Országos Polgárőr Szövetség Polgárőr a labdarúgás biztonságáért elismerésben részesítette. 2016-ban Mezőkövesd Pro Urbe díját vehette át az általa irányított civil szervezet.  2018-ban Polgárőr Érdemkereszt aranyfokozatát vehette át. A ’70-es években a Matyó Néptáncegyüttes tagja, az elmúlt 15 évben pedig a Matyó Népi Együttes táncosa volt. Nemcsak polgárőrként, hanem magánemberként is sokat tett a városért, a városi rendezvényekért. Sokat fáradozott a Mezőkövesd és Dólyára elszármazott mezőkövesdiekkel való kapcsolattartásért. Köteles Jánost november 29-én kísérték utolsó útjára a városi temetőben. 
 
TÁJÉKOZTATÓ | Dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában elsőként a városüzemeltetési, fejlesztési feladatokat foglalta össze. Elmondta, hogy az „Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden 3. ütem” című pályázat keretében a Kertész és Asztalos utcák területén, valamint a volt laktanya területén lévő 10 hektáros és a repülőtér melletti 20 hektáros ipari területen végzett fejlesztések elkészültek, november 24-én ünnepélyes keretek között át is adták a beruházást. Megindították a Kertész és Asztalos utcák területén megépült közlekedési létesítmények forgalomba helyezési engedélyezési eljárását. Ugyanezen projekt kiegészítéseként a volt laktanya területének körbekerítése, valamint napelemes kandeláberek telepítése és további csapadékvíz-elvezető árok kiépítése is megtörténik az ingatlanon. 
 
A városvezető kiemelte, hogy a Wass Albert - Reményik Sándor utcák útépítési munkálatai befejeződtek, jelenleg a műszaki átadás-átvételi eljárás van folyamatban. Az Egri úton az óvoda melletti járdaszakaszon, valamint a Damjanich utca, a Kiss István és Mihály utcák közti szakaszon felújították a járdát, amely teljes széllességében új aszfaltréteget kapott. Hozzátette, hogy folyamatban van és várhatóan még idén elkészül a Mátyás király út 142. 2/5. sz. alatti egyszobás önkormányzati bérlakás rekonstrukciója. 
 
Dr. Fekete Zoltán arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a november első felében jelentkező csapadékos időjárás következtében a Kánya-patak Dohány utcai közúti hídtól délre fekvő szakaszán magas vízállások alakultak ki, ezért a Magyar Állam tulajdonában és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő patak medrének karbantartását és kitisztítását kérték a kezelő szervtől a víz zavartalan lefolyásának biztosítása, ezzel együtt a környező ingatlanok védelme érdekében. A vízügyi igazgatóság válaszlevelében tájékoztatta önkormányzatot, hogy november 8-án helyi vízkárelhárítási védekezést rendeltek el, melynek keretében a patakmederben kialakult torlaszok eltávolítását elvégezték. 
 
A polgármester kiemelte, hogy Mezőkövesd Város Önkormányzata részt vesz a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrző Központ által hirdetett, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzését célzó programban, melynek keretében összesen 110 db alma, körte és kajszi gyümölcsfa oltványt ültet el az önkormányzat a Bogácsi úton található tüzép melletti négy hektáros önkormányzati területen. 

Dr. Fekete Zoltán emellett az elmúlt időszakban történt rendezvényeket, eseményeket is összefoglalta. Beszélt az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésről, a Mezőkövesd és Vidéke Általános Ipartestület közgyűléséről, a Katolikus Karitász Mezőkövesdi Csoport 30. évfordulójáról. Emellett elmondta, hogy születésnapjuk alkalmából köszöntötte novemberben a 90 éves Halász Lajosnét, Murányi Jánosnét, Barczi János Józsefnét és a 100 éves Pázmándi Józsefnét, a 95 éves Halász Istvánnét és a 90 éves Nagy Istvánt, a mezőkövesdi Szent László gimnázium volt igazgatóját. Hozzátette, hogy november 2-án utolsó útjára kisérték Herkely György nyugalmazott polgármestert, Mezőkövesd Város Díszpolgárát a mezőkövesdi temetőben.

DÖNTÉSEK | Az ülésen elsőként a Mezőkövesd Város Településrendezési Eszközeinek módosítása – Fotovoltaikus erőmű létesítése 0227/5 hrsz. ingatlanon – Helionergy Kft. ügyében – záró szakasz című napirendet tárgyalta meg a grémium. A településrendezési eszközök módosítására a fotovoltaikus erőmű létesítése céljából kellett az ingatlan besorolását megváltoztatni. A véleményezési szakasz lezárult, az állami főépítész is jóváhagyta a módosításokat. A testület pedig elfogadta az erről szóló rendeletet, illetve határozatot. 

A testület egyhangúlag támogatta a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő gyógyvizes medencéjének felújítását. A meghozott döntés értelmében nettó 44,7 millió forintot biztosít az önkormányzat a fürdő 500 m2-es iker 1-es gyógyvizes medencéjének, a hozzá tartozó 20 m2-es lábmosó és a 15 m2-es zuhanyzó burkolatának korszerűsítésére. A fejlesztés koordinálásával a fürdő üzemeltetőjét, a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt-t bízták meg. 
 
A városatyák megtárgyalták a Mezőkövesdi Kézilabda Club támogatási kérelmét. A klubnak a TAO támogatás felhasználásának ellenőrzése kapcsán a 2013/2014-től a 2016/2017 évadig terjedő időszakra visszafizetési kötelezettsége keletkezett. Ennek rendezéséhez kért a sportszervezet segítséget az önkormányzattól, hogy a klub működése továbbra is biztosított legyen. A testület döntése értelmében az önkormányzat 15 millió Ft vissza nem térítendő támogatást biztosít a klubnak a TAO támogatás visszafizetésére.
 
A testület az idei évi közmeghallgatás idejéről és napirendjéről is döntött. A városvezetés december 7-én 16:30-tól tart majd közmeghallgatást a Rendezvényközpontban, melyen a lakosság az Önkormányzat elmúlt egy évben végzett munkájáról és a további terveiről kap tájékoztatást, illetve lehetőség lesz lakossági kérdések, indítványok felvetésére is. 
 
A képviselő-testület emellett megszavazta azt is, hogy december 27. és január 2. között a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatalban igazgatási szünetet tartanak. 
 
Az ülés következő részében ingatlanok hasznosításáról határoztak a városatyák. További egy évre kötnek bérleti szerződést az Illyés Gyula u. 8. fsz. 2., az Illyés Gyula u. 8. 3/3, az Illyés Gyula u. 8. 3/4., valamint a Mátyás király út 142. 3/1. szám alatti bérlakás esetében. A Kisjankó Bori u. 9. szám alatti tájház hasznosításáról is döntöttek: a bérlővel újabb 5 évre kötnek szerződést azzal a kitétellel, hogy az alkotóháznak a Hadashoz illő nevet válasszon a bérlő. 
 
A városatyák módosították, aktualizálták Mezőkövesd Város Önkormányzatának 2023. évi közbeszerzési tervét, melybe beemelték az új pályázatokhoz tartozó közbeszerzési eljárásokat, átvezették a változásokat. 
 
A képviselők az ülésen elfogadták a Mezőkövesd Város Településrendezési Terv és Helyi Építési Szabályzat módosításait a Meggy, Damjanich, Szemere utcákat érintő változtatások, valamint Mezőkövesd Város Önkormányzata érdekkörébe tartozó változtatások tekintetében. 
 
hmzs 

Kapcsolódó hírek