Ugrás a tartalomhoz

Különleges falvédők

Mezőkövesd hírei

„Feliratos falvédők fókuszban” címmel nyílt meg Papczun Ernő falvédő kiállítása november 9-én a Közösségi Házban.

Papczun Ernővel és különleges falvédőivel a mezőkövesdiek már korábban is találkozhattak, hiszen 2015-ben már volt városunkban egy tárlata. A november 9-én megnyílt kiállításán pedig gyűjteményének egy újabb szeletét tekinthetik meg az érdeklődők.

A tárlatot Sztrakon Tamás, a gesztelyi Kulacs és Helytörténeti Látványtár tulajdonosa nyitotta meg, aki egyebek mellett a falvédők történetéről és szerepéről.

– A feliratos falvédők születése a 19. századra nyúlik vissza, elsőként az úri polgári otthonokban jelentek meg. 1870-es évektől pedig a kispolgárság körében is divat lett. Akkoriban ezen falvédők feladata az volt, hogy az akkor használatos zárt tüzelésű tűzhelyek miatt lerakódott szennyeződéseket megvédjék a fehérre meszelt, illetve festett falú konyhákat, hangsúlyozzák annak tisztaságát, rendjét. Az idő múlásával a textilek elvesztették védőfunkciójukat varrott képként vált az otthon díszívé – mondta el Sztrakon Tamás, aki hozzáfűzte, hogy a szöveges hímzések forrása eleinte az egyházi hímzés volt, amelyekre bibliai szövegrészletek, illetve életeszenciák kerültek fel, majd a falvédők elterjedésével jelentek meg a világi témájú és szövegezésű falvédők.

Emellett Sztrakon Tamás Papczun Ernő gyűjtőmunkásságáról is beszélt a megnyitón. Kiemelte, hogy a kezdeti szalvéta és miniüvegek mellett gyűjtött pipákat, kristályvázákat, paraszti tárgyakat, falvédőket, söröskorsókat, jelvényeket is, de Papczun Ernő egy hatalmas whiskeygyűjteménnyel is büszkélkedhet. Emellett kereskedelemmel kapcsolatban is számos dolgot, tárgyat összegyűjtött már, így van a birtokában egy régi, kézzel hajtós pénztárgép, mérlegek, kávépörkölő, illetve tejesüvegek is.

Az eseményen Nyikes Nikoletta, a Líra Zeneiskola gitártanárának gitárjátékát hallgathatta meg a közönség. A zenés műsorszám mellett Tóth István is fellépett az eseményen, aki Tóth Gábor által, kimondottan a kiállítás kapcsán írt „Ki őrzi a tűzhelyet? című versét adta elő. A program zárásaként Nyikes Nikkoletta a közönséggel közösen elénekelte a megzenésített házi áldást.

A kiállítás 2024. január 31-ig tekinthető meg a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.

hmzs

 

Kapcsolódó hírek