Ugrás a tartalomhoz

Néptánc gála

Mezőkövesd hírei

A Matyó Népművészeti Egyesület néptánc csoportjai léptek színpadra a Közösségi Házban december 9-én. Az „Egy angyal álmomban mély titkot jelentett” címmel megszervezett gálaműsort a Matyó Advent keretében rendezték meg.

Az esemény elején Pap Julianna Bernadett, az Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– A háromnapos rendezvényünk egy ünnep. A matyó népművészet hungarikummá nyilvánításának 10. évfordulója előtt tisztelgünk. Tisztelgünk mindazok előtt, akik egyéni életük vagy munkájuk során bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy gazdag hagyományunk ne csak a múlt emléke legyen, hanem élő, egyben gyarapodó ereje és eredménye a közösségnek – emelte ki az egyesület elnöke.

A köszöntő gondolatok után az est fővédnöke Tállai András, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy ez az időszak több szempontból is ünnep Mezőkövesden. Egyrészt 2013-ban hungarikum lett a matyó népművészet, másrészt 2012-ben a matyó hímzés felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. Hozzátette, hogy a matyó kultúra a világörökség része, mindenhol ismerik a világon. A miniszterhelyettes beszédében kitért arra is, hogyan illeszkedik a Matyó Advent programja a karácsonyhoz, a várakozás időszakához.

– A karácsony ünnepe az öröm, a szeretet, a család, az otthon és a szülőföld ünnepe. Igen, a szülőföld ünnepe is, hiszen karácsonykor hazalátogatnak azok az emberek, akik itt születtek Mezőkövesden, hazajönnek rokonaikhoz, szüleikhez, nagyszüleikhez és ünneplik a matyó kultúrát. Ünnepeljük azt, amit elődeink több száz éven át műveltek, kitaláltak. A mi dolgunk pedig csak annyi, hogy továbbadjuk és továbbvigyük, mégis ez óriási felelősség és óriási feladat mindannyiunk számára. Ennek a feladatnak, ennek az elvárásnak tökéletesen megfelel a Matyó Népművészeti Egyesület – emelte ki Tállai András.

 

A köszöntő gondolatok után pedig az egyesület valamennyi táncosa vette birtokba a színpadot. A dr. Nyíri Gábor által szerkesztett műsoruk az „Egy angyal álmomban mély titkot jelentett” című népdalra fűzték fel.

Elsőként a gyerekek, a Matyó Pöttömök és a Ragyogó Együttes lépett színpadra, majd a Százrózsás Néptáncegyüttes Csalogató című műsorszámát tekinthették meg a jelenlévők. Mindemellett az este során szerepelt még a Parapács zenekar is. A gálán például a Matyó Rózsa Táncegyüttes előadásában például a Mulatság matyó módra című koreográfiát, illetve a szentistváni csárdást nézhették meg az érdeklődők. A Százrózsás Együttes magyarbődi táncokkal lépett színpadra, míg a kalotaszegi legényes és szapora, illetve tyukodi táncokat, valamint a kartali asszonycsárdást a Matyó Táncegyüttes tagjainak előadásában ismerhette meg a közönség, akik lucázást és természetesen matyó táncokat is bemutattak az este folyamán. A gálán a zenei kíséretet a Parapács zenekar szolgáltatta.

Az este zárásaként felcsendült a táncosok előadásában a műsor címében is szereplő „Egy angyal álmomban mély titkot jelentett” című népdal.

hmzs

Kapcsolódó hírek