Ugrás a tartalomhoz

Összeült a testület

Mezőkövesd hírei

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezendő városi ünnepségről, közbeszerzési eljárások indításáról, rendeletek módosításáról, hatályon kívül helyezéséről, ingatlanok hasznosításáról is döntöttek a városatyák a szeptember 27-én délelőtt megtartott képviselő-testületi ülésen.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester tájékoztatójában kitért az elmúlt időszak rendezvényeire, eseményeire: a XXIV. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozóra, az XI. Őszi Zöldség-Gyümölcs Kiállításra, a XIX. Tour de Mezőkövesdre, valamint beszámolt Csák János miniszter mezőkövesdi látogatásáról, a város Vármegyei Értéktár Kiálltás és Kézműves Vásáron, illetve a vármegyei közfoglalkoztatási kiállítás és vásáron való megjelenéséről, illetve arról, hogy Tállai András miniszterhelyettessel együtt Kiskövesd Díszpolgárává avatták. 

A városvezető ezt követően összefoglalta a településen zajló fejlesztéseket, városüzemeltetési feladatokat. Elmondta, hogy az Ipari Területek fejlesztése Mezőkövesden 3. ütem pályázat kivitelezési munkái lassan a befejezéshez közelednek, várhatóan október első felében a kivitelezés műszaki átadás-átvétele megtörténik. Megkezdődtek a Wass Albert-Reményik Sándor utcák útépítési munkálatai, amelyet előreláthatólag november első felében fejeznek majd be. 

Augusztusban felújították a Gárdonyi Géza-Móricz Zsigmond utcák közötti gyalogos hidat, valamint új kamerát helyeztek ki, illetve a meglévő három térfigyelő kamerát pedig felújították a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban. Emellett a város közterületein található szobrok karbantartását is elkezdték. Eddig felújították a Rendelőintézet előtti Matyó menyecske szobrát, a Matyó Múzeum előtt található Kisjankó Bori szobrot, a Hősök terén lévő Summás emlékművet, valamint az I. és II. világháború áldozatainak emlékművét. 

HULLADÉK A városvezető a hulladékgazdálkodás terén történt változásokat is ismertette az ülésen. 2023. július 1-jétől a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az állam vette át, a hulladékgazdálkodási feladatokat pedig kizárólag a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi. A hulladék beszállításra, leadásra csak a társaság által kijelölt átvételi pontokon van lehetőség, amely közé a mezőkövesdi hulladékátvételi telep nem került be. A polgármester hozzátette, hogy az Önkormányzat levélben kereste meg a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-t, hogy a mezőkövesdi telep továbbra is működhessen, azonban a társaság válaszában arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy részletes előzetes felmérések alapján választották ki azon létesítményeket, amelyekkel üzemeltetési szerződést kötnek, a mezőkövesdi hulladékátvevő telep működtetésétől eltekintenek. A mezőkövesdiek ezentúl Egerben található hulladékudvarra vihetik a hulladékot. A társaság válaszlevelében arra tett ígéretet, hogy 2025-ig egy hulladékudvart létesít majd Mezőkövesden. Dr. Fekete Zoltán hangsúlyozta, hogy az évi kétszer, ingyenesen igényelhető lakossági lomtalanítást továbbra is igényelhetik a mezőkövesdi lakosok. 

Dr. Fekete Zoltán emellett elmondta, hogy az illegális hulladéklerakóhelyek felszámolását célzó program szeptember 19-én elindult, melynek első lépéseként a Gergely utca 9. szám alatti ingatlanon felgyülemlett hulladékot takaríttatja el az önkormányzat, ahonnan több mint 200 m3 szemetet szedtek fel. 

A polgármester tájékoztatója zárásaként gratulált Fehér Tibor fazekasmesternek, a Népművészet ifjú Mesterének, aki idén elnyerte a Népművészet Mestere kitüntető címet. 

Csiger Lajos települési képviselő pedig egy, Dólyán megrendezett könyvbemutatóról, az ott tett látogatásról számolt be az ülésen, amelyen Molnár Istvánné és Gáspár Erzsébet települési képviselők is részt vettek. Az eseményen Sziki Károly Kettétört kenyér című kötetét mutatták be a negyedik matyó faluban, valamint szentmisén és baráti beszélgetésen vehetett részt a mezőkövesdi delegáció. 

DÖNTÉSEK A tájékoztató után elsőként az önkormányzat 2023. évi költségvetésének technikai módosítását fogadta el a testület. A kormányhivatal a bérlakásokat érintő rendeletek felülvizsgálata során megállapított észrevételeket is átvezették az önkormányzati lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és a lakbérek mértékének megállapításáról szóló helyi rendeletbe. A legfőbb változás, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően ezentúl a testület minden év januárjában határozza meg az aktuális bérleti díjakat. 

Ezt követően a testület döntése értelmében, a hulladékgazdálkodás terén történt változások következtében hatályon kívül helyezték az önkormányzat hulladékgazdálkodására vonatkozó rendeletét, illetve törölték az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának erre kitérő részeit. 

Emellett két ízben is módosították a Mezőkövesd Város Településrendezési Eszközeit: a 0246/20 helyrajzi számú ingatlanon a napelem park létrehozásával kapcsolatban a vármegyei kormányhivatal főépítészének javaslatait átemelő határozatot, illetve rendeletet fogadták el, míg a Váci Mihály utcai Lk besorolású területek övezeti besorolásának módosítását hagyták jóvá a városatyák. 

A testület megtárgyalta és egyhangú szavazattal elfogadta a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évben végzett munkájáról szóló beszámolóját, valamint a Mezőkövesdi Óvoda-Bölcsőde és Élelmezési Központ 2023/2024. évi munkatervét. 

MEGEMLÉKEZÉS A grémium megszavazta az 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezendő városi ünnepség programtervét és költségvetését. A mezőkövesdi megemlékezés október 23-án 10 óra 30 perckor kezdődik térzenével és az 1956-os Emlékmű megkoszorúzásával, az ünnepi műsor 11 órakor kezdődik majd a Közösségi Házban, ahol Kalapács-Ódor Cintia és Kalapács József előadását hallgathatják meg a résztvevők. Az esemény ünnepi szónoka idén dr. Panyi Miklós, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese lesz. A rendezvény megvalósítására egymillió forintot szavazott meg a testület. 

INGATLANOK Az ülés folytatásaként önkormányzati ingatlanok hasznosításáról döntöttek a városatyák. Újabb egy évre kötnek bérleti szerződést az Illyés Gyula u. 8. fsz. 4. szám alatti bérlakás, az Illyés Gyula u. 8.1/4. szám alatti bérlakás, és 4-es számú garázs, valamint a Mátyás király őt 143-145. 1/3. szám alatti bérlakás, illetve a Juharfa u. 1. 2/3 szám alatti bérlakás esetében. Az Illyés Gyula u. 8. szám alatti 1-es garázs esetében pedig költözés miatt, közös megegyezéssel megszűntették a bérleti szerződést. Emellett a 0451/2 helyrajzi számú ingatlan bérbeadását, valamint a Hoór köz 24. szám alatti ingatlan megvásárlását is megszavazták a képviselők. 

ÖRÖKSÉG Dinyési János mezőkövesdi emlékhelykutató kezdeményezésére a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság megtárgyalta és támogatta 5 mezőkövesdi sírhely nemzeti sírkertbe sorolását, melyek Dufpand Gyula főhadnagy, Orosz Károly parancsnok, Pongrácz Antal főhadnagy, Udvarnoky Géza, százados, lovaskapitány és Zelenkay Ferencz főhadnagy sírhelyeit jelenti. A testület a Bizottság határozatát tudomásul vette, és a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is gondoskodik a 48-as sírok gondozásáról, ápolásáról, mely feladatot a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt-t bízza meg. 

PROJEKTEK Az ülés utolsó részében közbeszerzési eljárások indításáról döntött a képviselő-testület. Elsőként a nyertes, az ipari területek fejlesztésének negyedik ütemére vonatkozó pályázat keretében az új csarnok és a terület körbekerítésének tervezőjének kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást indításáról határoztak a képviselők, majd arról is döntöttek, hogy szintén elindítják az eljárást a Közösségi Ház erkélyének pályázati forrásból megvalósuló felújításához szükséges székek beszerzését illetően is. Emellett szintén jóváhagyta a testület a volt laktanya területén lévő ipari területig tartó kerékpárút tervezésére, valamint a Madách utcára tervezett Egészségház építésére vonatkozó közbeszerzési eljárások elindítását. 

Az ülés zárásaként Csiger Lajos, az Ügyrendi és Társadalmi Bizottság elnöke ismertette a bizottság saját hatáskörben meghozott döntését az óvoda őszi-, illetve téli szünetéről. A meghozott határozat szerint a mezőkövesdi önkormányzati óvodában az őszi szünet október 30. és november 3., a téli szünet pedig december 22. és 2024. január 5. között lesz. Az őszi szünet esetében október 10-ig, míg a téli szünet esetében december 10-ig jelezhetik a szülők, hogy kérnek-e az érintett időszakokban felügyeletet gyermekük számára. 

hmzs

Kapcsolódó hírek