Ugrás a tartalomhoz

TÁJÉKOZTATÓ

Lakossági tájékoztató a hulladékgazdálkodás új rendjéről.

2023. július 1. napjától a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás addigi formája átalakult. Ettől az időponttól kezdődően a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos feladat-ellátási kötelezettség már nem képezi az önkormányzatok által kötelezően ellátandó feladatok körét, azt az állam vette át és a hulladékgazdálkodási feladatokat koncesszió keretében a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el. Az újonnan létrejövő központosított hulladékgazdálkodási rendszerben kizárólag a koncessziós társaság által meghatározott átvételi pontokra van lehetőség hulladék beszállítására is. A területi elv alapján kijelölt átvételi pontok közé a Mezőkövesd közigazgatási területén üzemeltetett hulladékátvevő telep nem került be, ugyanis a részletes előzetes felméréseket és a logisztikai optimalizációt követően a mezőkövesdi hulladékátvevő telep további működtetését nem tartotta indokoltnak a feladat-ellátásért felelős társaság. Jelen pillanatban tehát nincs arra lehetőség, hogy városunkban közvetlen lakossági hulladékátvétel történhessen. Ugyanakkor a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. kihangsúlyozta, hogy legkésőbb 2035-ig minden olyan 10.000 fő feletti településen, ahol jelenleg még nem üzemel, új hulladékudvart kívánnak a lakosság szolgálatába állítani. Ennek megfelelően ezen fejlesztési program keretében Mezőkövesden már 2025-ig egy korszerű létesítmény üzembehelyezésével tervezik elérhetővé tenni a kiemelt fontosságú hulladékgazdálkodási szolgáltatást a lakosok számára. A hulladékudvar tervezett helyszínéről az egyeztetések már zajlanak, az önkormányzat az arra alkalmas területet biztosítja a szolgáltató részére. Mezőkövesd városához jelenleg legközelebb, személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával és területi megkötések nélkül igénybe vehető hulladékudvar Egerben található (3300 Eger, Homok u. 26. hrsz. 10375).

A hulladékudvar hétfőtől szombatig 08:00 és 16:00 között tart nyitva. A hulladékudvarban a hulladék leadása ingyenes, a lakosoknak nem kell fizetni érte. A hulladékudvarban a települési vegyes és zöldhulladékon kívül olyan hulladéktípusok is leadhatóak, amelyek eddig a mezőkövesdi telepen nem voltak átadhatóak. Leadható, többek között: fáradt olaj, üveg, elektronikai hulladék, hungarocell, gumiabroncs (24”-os felső határig), vegyszerek, festékes dobozok. Fontos információ, hogy egy adott fajta hulladékból naponta csak korlátozott mennyiséget lehet leadni, és éves mennyiségi korlát is van. Például gumiabroncsból napi 4 darabot lehet leadni, egy évben összesen 16 darabot, zöldhulladékból (csak zsák nélkül leadható) naponta 100 kg-ot, évente összesen 600 kg-ot. A mennyiségi korlátokról indulás előtt mindig tájékozódjanak a www.egrihulladek.hu internetes oldalon, vagy a 06-36/513-200 telefonszámon.  

Emellett a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező lakosoknak és társasházaknak továbbra is lehetősége van évente két alkalommal lomtalanítás igénybevételére. A lomtalanítás nem városrészenként előre meghirdetett napokon, hanem igénybejelentés alapján, az igénylővel előre egyeztetett napon történik. Az igénybejelentés történhet:
– személyesen az ügyfélszolgálati irodán (3400 Mezőkövesd, Dózsa György út 2.)
– telefonon a 06/21-3500-035-ös telefonszámon
– a www.mirehu.hu honlapról előzetesen leöltött igénybejelentő lap kitöltésével és visszaküldésével
– e-mailben az ugyfelszolgalat@mirehu.hu e-mail címen

A lomtalanítás alkalmával minden, az ingatlan elé kihelyezett nagyobb terjedelmű hulladék (pl. bútor, edények, egyéb feleslegessé vált eszközök, tárgyak) elszállításra kerül. A nagyméretű lomokat (pl. ágy, szekrény, ülőgarnitúra) szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen. A lom nem tartalmazhat háztartási hulladékot, veszélyes anyagot tartalmazó fémhulladékokat, azbesztet tartalmazó hulladékokat, veszélyes anyagokat tartalmazó faforgácsot, oldószereket, szerves oldószereket, savakat, lúgokat, nehézfém tartalmú hulladékot, olajos rongyokat, fáradt olajat, olajszűrőket, fertőző hulladékokat (állati tetem, trágya), gyógyszereket, éles-hegyes eszközöket (injekciós tűk, fecskendők, vágó- szúróeszközök), permetszereket és azok dobozait, építési törmeléket, épület bontásból származó hulladékot, gumiköpenyt, autóbontásból származó hulladékot, autóroncsokat, elektronikai hulladékot és zöldhulladékot sem, mert azok elszállítására nem kerül sor. 

Dr. Fekete Zoltán
polgármester

Kapcsolódó hírek