Ugrás a tartalomhoz

Tovább fejlődtek Mezőkövesd ipari területei

Mezőkövesd hírei

Átadták a Mezőkövesd ipari területeit érintő fejlesztés harmadik ütemében megvalósult beruházást november 24-én. 

A mezőkövesdi önkormányzat az elmúlt években, európai uniós forrásból több mint 2 milliárd forintot fordított új iparterületek kialakítására. Ennek a folyamatnak a harmadik lépcsőfoka az „Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden 3. ütem” című projekt, melyet 2019-ben nyújtott be Mezőkövesd Város Önkormányzata. A projekt révén 695.307.817 forintos európai uniós támogatást nyert el a település, melynek köszönhetően a város három ipari területén valósult meg útépítés, útfelújítás. 

–  A megvalósult fejlesztés érintette a volt repülőtér melletti 20 hektáros iparterületet, ahol 7 méter széles, területen belüli utat építettünk ki megközelítőleg 675 hosszan. A fejlesztés másik helyszínén az egykori laktanya melletti ipari területen mintegy 370 méter hosszú, 7 méter széles út épült meg. Felújítottuk, kiszélesítettük a Kertész és Asztalos utcákat, valamint a két utcát összekötő, hiányzó útszakaszt és útpályát is kiépítettük. Az Asztalos utca közel 250 méter hosszan újult meg, a 7 méter széles útpályán leállósávokat is kialakítottunk. Emellett a gyephézagos parkolót is felújítottuk. A Kertész út megújult közel 220 méter hosszan, a meglévő 5 méteres útszakasz új aszfaltburkolatot kapott. A két utat összekötő, eddig hiányzó, mintegy 310 méteres útszakaszt is megépítettük – mutatta be a projekt tartalmát dr. Fekete Zoltán polgármester az átadó eseményen. 

A városvezető elmondta, a projekthez kapcsolódóan november 30-ig bővítik a csapadékvízelvezető rendszert a 10 hektáros ipari területen, amelyet kerítéssel is ellátnak, valamint napelemes lámpatesteket helyeznek ki az Asztalos-Kertész utakon, illetve a 10 hektáros ipari területen. 

Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy egy újabb fejlesztésnek, egy újabb, a település és az ország gazdaságát élénkítő beruházásnak örülhet a város. 

– Ez a mostani beruházás a település ipari területét érintő fejlesztésnek egy szakasza. Összességében nézve a már megvalósult ipari terület fejlesztéseket, ez egy óriási volumenű és a város életét hosszútávon meghatározó beruházás. Az értéke, lehet most még nem nagyon kézzel fogható – háború, infláció, gazdasági válság idején -, hatását akkor fogjuk igazán tapasztalni, amikor új világ jön, újra növekedni fog a gazdaság. Akkor látjuk majd, hogy Mezőkövesd mostani vezetői milyen jól gondolkodtak, hogy megalapozták a jövőt. Egy olyan lehetőséget teremtettünk meg Mezőkövesden, hogy akár nagyon nagy horderejű és léptékű üzemek, gyárak is létesülhetnek a településen – emelte ki Tállai András. 

A zárórendezvényen a beruházás kapcsán elvégzett munka részleteit, műszaki adatait a kivitelező cég, a D-Gesztor Kft. ügyvezetője, Dányi Gábor ismertette. A kivitelezést 2023. májusában kezdték meg, a munkát öt hónap alatt el is be is fejezték.

– Mezőkövesd közigazgatási területén 5 helyszínen valósult meg munka. Az Asztalos utcában a meglévő szilárd betonburkolattal rendelkező utak felújítása 249 hosszban készültek el, süllyesztett szegélyek közé, 10 cm-es vastag betontérkő burkolat készült. Az út szélessége 12 méter, ahol kétszer két forgalmi sávon lehet rajta közlekedni. A meglévő gyeprácsos parokolókat felújítottuk és új parkolókat alakítottunk ki, illetve kialakítottunk egy biztonságosan megközelíthető buszmegálló peron is. Három réteg, 18 cm vastagságban készült el az aszfaltnak a rétegződése, mely egy 40 tonnás szerelvény fogadására is alkalmas” – mondta el Dányi Gábor. 

A kivitelező elmondta, hogy az Asztalos és Kertész út közötti 316 méter hosszú útszakasz elkészítése előtt megtisztították a területet a meglévő fáktól bokroktól, majd pedig a földmunkákat végezték el, amely régészeti felügyelet mellett zajlott le. Dányi Gábor elmondta, hogy a Kertész utca a meglévő 5 méter burkolatszélességű, két oldalt egy méter padkával határolt új aszfaltkopóréteggel lett ellátva. A volt laktanya mellett lévő ipari területen 7 méter széles, három rétegű vastag aszfaltozással készült el az új 370 méter hosszú út. A 20 hektáros területen a 670 méter hosszú új út készült el, mely szintén 7 méter széles és ugyanúgy három réteg vastagságú aszfaltozást kapott. 

Az elkészült beruházást dr. Török László, a Jézus Szíve Egyházközség plébánosa áldotta és szentelte meg, majd pedig Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Fekete Zoltán polgármester és Dányi Gábor, a D-Gesztor Kft. ügyvezetője ünnepélyes szalagátvágással átadta az elkészült fejlesztést. 

hmzs 

Kapcsolódó hírek