Ugrás a tartalomhoz

Új autóbusz-pályaudvar: hivatalosan is átadták

Mezőkövesd hírei

December 15-én tartották meg az új autóbusz-állomás átadó ünnepségét.

A sajtónyilvános eseményen elsőként dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere ismertette a beruházás előzményeit, elmondta, hogy az Önkormányzat 2016-ban konzorciumban nyújtotta be a „Mezőkövesd – Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a Mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése” című pályázatát, melynek keretében valósult meg a 2020-ban átadott körforgalom, a 2021-ben megépített Mezőkövesd-Bükkzsérc közötti kerékpárút, valamint a projekt harmadik elemeként elkészülhetett az új autóbuszállomás. Az új pályaudvar megépítésének koordinálása, lebonyolítása a Volánbusz Zrt. feladata volt.


– A régi utasellátó helyére egy méltó buszpályaudvart sikerült építeni. Azt gondolom, hogy Mezőkövesd hosszú távú fejlődésének elengedhetetlen hídfőállása lesz itt a MÁV-állomás és a buszállomás. Nem sok város dicsekedhet azzal, hogy sikerült a vonat- és a buszközlekedést fizikailag összekötni – emelte ki dr. Fekete Zoltán, aki hozzátette, hogy ez egy rég várt fejlesztés volt, hiszen a volt buszpályaudvar már kinőtte magát, a nagy forgalom pedig kényelmetlenséget okozott az ott lakóknak. A városvezető hozzáfűzte, hogy reméli, az új létesítmény az utasok elégedettségére szolgál majd.

Tállai András, miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy komoly környezetvédelmi hatása is van annak, hogy a belvárosból új helyre került a pályaudvar. Emellett kiemelte, hogy az új pályaudvar modern intermodális csomópont részeként funkcionál majd.

– A kormányzatnak régi célja, hogy összehangolja a vasúti és autóbuszközlekedést: ez most Mezőkövesden maximálisan megtörténik. Nemcsak a térségbe, a városba kell az itt élőknek eljutni, hanem az ország számos pontjára, aki pedig nem autóval tenné meg az utat, az vonattal tud eljutni az úticéljára. Így a környező településekről sokkal könnyebb lesz például eljutni Budapest, Miskolc irányába, összehangoltabb lesz a közlekedés – mondta el Tállai András, aki hozzátette, hogy az új épületben, a modern, korszerű irodák, a pihenőhelyiségek pedig az itt dolgozó munkavállalók, a sofőrök számára biztosítanak komfortosabb körülményeket.

Dr. Mosóczi László, a MÁV-START és a Volánbusz vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a MÁV-Volán csoport célja, hogy egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatásokat nyújtson az utasoknak, ezért folyamatosan fejlesztik járműállományukat, kiszolgáló létesítményeiket, szolgáltatásaikat.

– A Mezőkövesd önkormányzata által vezetett konzorcium tagjaként a Volánbusz Zrt.-nek lehetősége nyílt arra, hogy korszerű, energiatakarékos létesítményt hozzon létre a vasútállomás mellé. A 465 millió forint pályázati támogatásból és 243,5 millió forint saját forrásból egy kétszintes állomásépület épült meg, valamint két csuklós és hat szóló kocsiállást alakítottunk ki. Hét autóbuszparkoló, két mozgáskorlátozott parkoló és 28 darab P+R parkoló, valamint fedett kerékpártároló kap helyet a buszpályaudvar mellett – monda el a vezérigazgató, aki beszédében arra is kitért, hogy a Volánbusz 2022-ben 2,1 millió utazásról gondoskodott, az állomás közvetlenül 491 ezer utas eljutásához járult hozzá. Évente 39 ezer helyközi, több mint 6000 helyi járattal állnak utasaik szolgálatára Mezőkövesden.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az új autóbuszpályaudvar indulásával megváltoztak a helyközi és regionális autóbuszjáratok útvonalai. A várost érintő helyközi járatok többsége közvetlenül az új autóbuszállomásról indul és oda érkezik. A menetrendi módosítások következtében Mezőkövesd vonzáskörzetében található településekről közvetlenül elérhetővé vált a vasútállomás. A korábbi buszállomás helyett két új buszmegálló létesült a Mátyás király úton. A program zárásaként az esemény résztvevői megtekinthették az állomás épületét.

hmzs

Kapcsolódó hírek