Ugrás a tartalomhoz

Ülés: egyházi támogatás, járdafelújítás, ingatlanvásárlás

Mezőkövesd hírei

Támogatás megítéléséről, alapító okirat és megállapodás módosításáról, szerződés megszüntetéséről, önkormányzati ingatlanok hasznosításáról döntött a képviselő-testület október 26-án.

Az ülés elején egyperces néma felállással emlékezett meg városunk képviselő-testülete az október 17-én elhunyt Herkely Györgyről, nyugalmazott polgármesterről, Mezőkövesd Város Díszpolgáráról. Dr. Fekete Zoltán megemlékezésében elmondta, hogy Herkely György Mezőkövesden született 1938. július 21-én, 11 gyermekes családban nevelkedett. 1957-ben gimnáziumi, majd 1959-ben Közgazdasági Technikumi érettségit tett, 1964-ben végzett az Építőipari Technikumban, majd 1977-ben az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán diplomázott okleveles építészként. Az építés igazgatásban dolgozott 1959-1964 között, 1964-1985 között a Városgazdálkodási Vállalat első igazgatója, melynek alapítója és megszervezője is volt.  1985-1990 között a Városi Tanács tanácselnöke, 1990-1994 között az Építőipari Kft ügyvezetője, 1994-1998-ig pedig Mezőkövesd Város polgármestere volt. 1998-ban vonult nyugdíjba. Nevéhez fűződik Mezőkövesd minőségi városfejlesztésének irányítása, a városi parkok, főtér, bevásárló udvar kialakítása, a Táncpajta, a Városi Sportcsarnok és a Zsóry-fürdő uszodájának megépítése. Szervezésével készült a Hősök és Áldozatok Emlékműve, hozzá kötődik a Mezőkövesdi Újság újraindítása 1988 októberében, testvérvárosi kapcsolatok kiépítése. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanács és az Északkelet-magyarországi Regionális Területfejlesztési Tanács tagjaként 5 éven keresztül képviselte a térséget. Elnöke és tagja volt a Városszépítő Egyesületnek, valamint a Szent László Gimnázium Öregdiákok Egyesületének is. Több miniszteri kitüntetésben is részesült, a Munka Érdemrend ezüst fokozatát 1986-ban, a Kós Károly díjat 1996-ban érdemelte ki. 2002-ben Mezőkövesd Városért, 2007-ben Mezőkövesd Város Díszpolgára díjjal tüntették ki. 2011-ben kiérdemelte a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. Pályája során számos közéleti és gazdasági megbízatásnak tett eleget, bizonyítva a térség iránti elkötelezettségét, problémáinak mindenkor való felvállalását. Kiemelt ügynek tekintette a helytörténeti kutatásokat, a matyó örökség továbbéltetését. Herkely Györgyöt november 2-án kísérik utolsó útjára 12 órakor a temetőben. Előtte 11-kor a nagytemplomban kezdődik a lelki üdvéért bemutatott szentmise. Herkely Györgyöt az önkormányzat saját halottjának tekinti. 

TÁJÉKOZTATÓ | Dr. Fekete Zoltán polgármesteri tájékoztatójában összefoglalta az elmúlt hónap jelentősebb eseményeit: beszámolt a Halló, még itt vagyok nyugdíjas találkozóról, az idősek világnapja alkalmából tartott gálaműsorról, a közbiztonsági fórumról, a Szent László gimnázium jótékonysági sportnapjáról, valamint a Regionális Polgármesteri Fórumról.
A városvezető elmondta, hogy az „Ipari park fejlesztése és új iparterületek kialakítása Mezőkövesden 3. ütem” című pályázat keretében a Kertész és Asztalos utcák területén végzett kivitelezési munkálatok befejeződtek, a műszaki átadás-átvétel október 4-én megkezdődött. Ennek sikeres lezárását követően indítják majd el a megépült közlekedési létesítmények tekintetében a forgalomba helyezési engedélyezési eljárást. Ugyanezen projekthez tartozó útépítési munkálatok a volt laktanya és a repülőtér melletti 20 hektáros ipari területen szintén befejeződtek. Emellett folyamatban vannak a Wass Albert - Reményik Sándor utcák útépítési munkálatai. Jelenleg a Wass Albert utcában már az aszfaltozási munkák zajlanak, a Reményik Sándor utcában az útszegély elkészült és megkezdődött az aszfalt alatti rétegrend készítése. A beruházás előreláthatólag november elején fejeződik be.
Járdafelújítási munkák zajlanak a Damjanich utca Kiss István és Mihály utcák közti szakaszán, melynek keretében járdaszegélykő beépítésére és a járda teljes szélességben történő aszfaltozására kerül sor.
A Juharfa utcai önkormányzat bérlakások felújítását követően az önkormányzat megkezdte a Mátyás király út 142. 2/5. sz. alatti egyszobás önkormányzati bérlakás rekonstrukcióját, melynek munkálatai várhatóan még ez év december közepéig befejeződnek.
Dr. Fekete Zoltán emellett beszámolt arról is, hogy a Gergely u. 9. sz. alatti ingatlanon illegálisan, mintegy 180 m3 mennyiségben felhalmozott hulladék konténerbe gyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítását az önkormányzat bruttó 5.274.541 Ft összegű díj ellenében elvégeztette. 
 

DÖNTÉSEK | Első napirendi pontként tárgyalta a képviselő-testület a Jézus Szíve és a Szent László Egyházközség kérelmét, amelyeket egyhangú döntéssel támogattak. Ennek értelmében az önkormányzat 10 millió forint támogatást biztosít a Mezőkövesdi temetőben lévő kálvária kápolna felújítására, új urnahelyek kialakítására, valamint 10 millió forinttal járul hozzá a Jézus Szíve templom sírkertjében új urnahelyek kialakításához.
Ezt követően a városatyák folyószámla hitel felvételéről határoztak. Az önkormányzatnak 2023. december 20-án vissza kell fizetnie a fennálló folyószámlahitelét. Az önkormányzat saját bevételei döntő részének realizálására először március hónapban kerül sor, addig főleg csak a központi támogatások állnak rendelkezésre, ezért folyószámlahitel igénybevételével a likviditási nehézségek áthidalása érdekében 300 millió forint rövidlejáratú folyószámlahitel felvételét szavazták meg a képviselők.
Ezt követően a testület jóváhagyta a Mezőkövesdi Művelődési Közalapítvány alapító okiratának technikai jellegű módosítását, amelyre név- és címváltozás miatt volt szükség, illetve az Közalapítvány kuratóriuma ezentúl 4 helyett 5 fős lesz. A városatyák módosították a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodást, melynek lényege, hogy mivel az ügyeleti ellátásról 2023. áprilisától az Országos Mentőszolgálat gondoskodik, így a társulási megállapodásban erre vonatkozó részeket, feladatot törölni kellett.
Ezután a testület megtárgyalta és elfogadta a PSZIMED 2005 Orvosi és Pszichológiai Szolgáltató Betéti Társasággal kötött feladat-ellátási szerződés felmondását, miszerint a társaság az V. számú felnőtt háziorvosi körzet ellátását 2023. október 01. napjától számított hat hónapos felmondási idő figyelembevételével 2024. március 31. napjával felmondja.
 
Az ülés következő részében önkormányzati ingatlanok hasznosításáról, bérbe adásáról határoztak a városatyák, illetve az indítványok, javaslatok napirendek között a Mezőkövesd településrendezési eszközök módosításáról is döntöttek. Utolsó napirendként megszavazták az árverés alá került Gergely utca 18. szám alatti ingatlan megvásárlását 3 100 000 forint összegért. A polgármester hozzátette, hogy az érintett ingatlanon lévő épületet lebontják, rendezik a területet, ez az intézkedés is annak a része, hogy a város ezen részét rehabilitálják.
 
hmzs

Kapcsolódó hírek