Ugrás a tartalomhoz

1848-49-es Forradalom és Szabadságharc ünnepe

Mezőkövesd hírei

Kiállításmegnyitóval, koszorúzással, ünnepi gálaműsorral emlékeztek meg az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 162. évfordulójáról március 15-én Mezőkövesden.
Nemzeti ünnepünk kora délután a Mezőgazdasági Gépmúzeumban az „Új gazdálkodási módok és eszközök a XIX. századvégi Mezőkövesden” című kiállítás megnyitójával kezdődött.

A Felemelő Század” tematikus évad 2010-2011. „A paraszti polgárosodás tárgyi világa és a nemzeti jelképek” országos programsorozat keretében berendezett kövesdi tárlaton dr. Hajdu András alpolgármester mondott köszöntőt.
Ezt követően dr. Pusztai Tamás, a B-A-Z. Megyei Múzeumi Igazgatóság igazgatója, valamint dr. Sári Zsolt, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum tudományos titkára mutatta be a kiállítást, az országos programsorozat célkitűzéseit. A 19. századi mezőkövesdi mezőgazdasági életről pedig Hajdu Ráfis János és Kádár Zoltán beszélt a jelenlévőknek. A köszöntő, felvezető gondolatok után Csiger Lajos, a B-A-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg a kiállítást.
A megnyitón a Mezőkövesdi Hangstúdió Egyesület két tagjának énekes, a zeneiskola művésztanárának Ács Gyulának duda-játéka, valamint a MASZK Egyesület tagjának, Pázmándi Lászlónak versszavalata színesítette.
A Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola által szervezett városi ünnepség 15 órakor kezdődött a város főterén, ahol a Mezőkövesdi Fúvószenekar térzenéjét követően a városvezetés, az intézmények, pártok, civil szervezetek megkoszorúzták az 1848-49-es forradalom és szabadságharc  emlékművét.
Az ünnepi program a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola dísztermében folytatódott, ahol elsőként az ünnepi köszöntő hangzott el, amelyet ez alkalommal az Önkormányzat által kiírt szónokverseny győztesei mondhattak el. A pályázaton megosztott első hely született, így Barna György (Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola) és Csrefkó Tamás (Széchenyi István  Szakképző Iskola) magas színvonalú szónoklatát is meghallgathattuk. A pályázat díját és a vele járó ajándékot Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára adta át a szónokverseny két első helyezettjének.
Ezt követően a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak magas színvonalon összeállított és előadott „Énekeltem és írtam azt, mire lelkem istene ösztönzött, lelkem istene pedig a szabadság” című zenés színpadi játékát tekinthette meg az ünneplő közönség.

Kapcsolódó hírek