hu en de pl
ma 2020. január 25. (szombat) 09:09 Pál névnapja van

Kultúrtörténeti kincs
Az Isten tenyerén című film szakmai bemutatóját rendezték meg a Városi Könyvtárban március 11-én. Reidl Klára alkotását a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének, valamint a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. Városi Könyvtárának szervezésében mutatták be a nagyközönségnek.

A filmvetítés előtt Pap Pál, a MAME elnöke köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket, aki elmondta, hogy a kópia évtizedekig elveszettként volt nyilvántartva, és csak a közelmúltban találták meg a belgrádi filmarchívumban.

A két világháború között játszódó, könnyed játékfilm egy kedves szerelmi történetet mutat be. A filmet 1935 és 1939 között forgatták Mezőkövesden. „A helyi szereplőkkel készített alkotás kultúrtörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hiszen a nézők megismerhetik a két világháború közötti Mezőkövesd településarculatát, valamint a korabeli szokásokat, köztük a matyó népviseletet és a matyó lakodalmas hagyományait. Az eredetileg 81 perces alkotásból egyébként 50 percnyi anyag került elő, amely jelenleg restaurálásra vár.” – tudtuk meg Pap Páltól, a MAME elnökétől.
A vetítés után kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondolataikat a jelenlévők a filmmel kapcsolatos élményeikről és tapasztalataikról.
A filmet két nappal később a MÉRTÉK-KÖR összejövetelén szintén nagyszámú érdeklődő előtt vetítették le a Népi Művészetek Házában.


Vissza

Webkamera: Kavicsos-tó
és SzabadidőparkVLC Media Player letöltése

 


Weboldalkészítés