Ugrás a tartalomhoz

Lovas terápia Mezőkövesden (videóval)

Mezőkövesd hírei

Az állatokkal való foglalkozás elősegíti egyes betegségek gyógyulását, javulását vagy szinten tartását. A leggyakoribb terápiás állat a kutya és a macska mellett a ló.

Házi kedvenceinkkel való törődés vagy akár csak azok tisztán fizikai jelenléte is segít számos pszichés és szomatikus betegség javulásában. A terápiás állat legtöbbször kutya vagy macska, ám számos problémára lehet gyógyír a lovakkal való kapcsolattartás is.
Ma már Magyarországon is számos helyen elérhető a lovasterápia. Bár kevesen tudják, Mezőkövesden is igénybe vehető ez a terápiás módszer Kovács Gergő gyógytestnevelő, lovasterapeuta révén. Kovács Gergő főként tartásjavítással, képességjavítással foglalkozik.
A lovasterápia nem csupán a lovakkal kapcsolatos tevékenységek mindennapi elvégzését jelenti, nem merül ki a lógondozás stresszoldó, figyelemelterelő és más pozitív hatásaiban.
A nagy testű állattal való együttműködésnek számos kedvező, fizikai és pszichés hatásai vannak.
A lovasterápia során mind a nagyobb mozgásokat, mind pedig a finom motorikus mozgásokat lehet gyakoroltatni a gyerekekkel, amely kedvező hatással van a diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia kezelésében, hiszen ilyenkor egyszerre kell figyelni a ló és a lovas mozgására, a megszabott feladat elvégzésére, ez nagyobb koncentrációt, odafigyelést igényel, ezáltal fejlődik az agy.
A foglalkozást végző szakember képzettsége mellett a terápia sikerességében nagy szerepet tölt be maga a ló, hiszen nem minden patás alkalmas terápiás feladatokra. A lónak nagyon kezesnek, engedelmesnek, békésnek kell lennie, mert sokszor a foglalkozások keretében bot, labda és egyéb tárgy érheti a lovat, ráeshet a labda, megüthetik egy eszközzel, amire a lónak nem szabad reagálnia, nem szabad megijednie, reagálnia rá. A nagyobb vérmérsékletű lovak ezért nem alkalmasak terápiás állatnak. 
A lovaglás, a lovasterápia nemcsak a már meglévő tüneteket kezeli, hanem fontos szerepe lehet a megelőzésben is, de sokan csak a probléma fellépése után fordulnak szakemberhez.
A gyermekek számára 20 perc, míg a felnőttek esetében 40 perc az ideális időtartam, amíg a foglalkozás tarthat, hiszen ennyi ideig képesek fokozottan figyelni.
Kovács Gergő, Mezőkövesden a Mária utcában egyéni, illetve csoportos foglalkozásokat is rendszeresen tart Trixi nevű, nagyon kezes, gyerekbarát lovával.

Kapcsolódó hírek