Ugrás a tartalomhoz

Összeült a MÉRTÉK Kör (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kalocsa polgármestere, Török Ferenc volt a MÉRTÉK Kör összejövetelének vendége október 18-án. A hímzéséről híres település első embere egyebek mellett a népművészetük átörökítéséért végzett munkájukról beszélt az eseményen.

A Matyó Értékközvetítők Baráti Körének első őszi összejövetelén Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke foglalta össze az Egyesület elmúlt pár hónapját. Kiemelte a matyók brüsszeli útját, kiállítását, a Matyó Néptáncegyüttes sikereit, a zakopánei szerepléseit, valamint Kovács Szabolcs Népművészet Mesterévé válását.
Berecz Lászlóné bevezető gondolatai után Zeleiné Pap Bernadett népi iparművész foglalta össze a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat eredményeit, kiemelve a sikerrel szereplő mezőkövesdi alkotásokat.
A civil szerveződés vendége volt Török Ferenc, Kalocsa város polgármestere, aki arról beszélt, hogyan igyekeznek népművészeti értékeiket elismertetni, átörökíteni az utókornak. Elmondta, hogy nem szabad túlságosan ragaszkodni a régihez, nyitni kell az újítások felé. Ilyen például, hogy a motívumok felkerülnek divatcikkekre, ajándéktárgyakra, ruhaneműkre. Ezzel kapcsolatban azonban kiemelte, hogy nem szabad túlzásba esni, meg kell találni az arany középutat a hagyomány és az újítás között, oda kell figyelni, hogy ízléses darabok szülessenek, a giccset pedig kerülni kell. Török Ferenc hozzátette, hogy reméli, hosszú távon jó kapcsolat és együttműködés alakul ki a két település között, hiszen közös érdekünk a matyóság és Kalocsa értékeinek átörökítése, hiszen nemzetközileg ez a két motívumvilág jellemzi hazánkat.
Az összejövetel kötetlen beszélgetéssel, eszmecserével ért véget.

Kapcsolódó hírek