Ugrás a tartalomhoz

Zöld tárlatok

Mezőkövesd hírei

Október 31-e a Takarékosság Világnapja, amit immár 89. alkalommal rendeznek meg világszerte. Ennek alkalmából nyílt meg a Zöld tárlatok címet viselő duplakiállítás a Közösségi Házban.

A takarékosság környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos, hiszen egyes erőforrásaink kimerülőben vannak, mások pedig komoly minőségi romlásnak vannak kitéve. A most megnyílt két környezetvédelmi témájú kiállítás arra igyekszik minél több gyakorlati praktikát adni, hogyan takarékoskodhatunk a Föld nyújtotta erőforrásokkal, hogyan védhetjük meg bolygónkat. Hankó Gergely, ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és marketing vezetője megnyitójában bemutatta a tárlatok tartalmát. Kiemelte, hogy a tárlatok célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a felelőtlen hulladékkezelésre, a túlfogyasztásra, az elkerülhető környezetszennyezésre.
Az egyik kis tárlat címe a „Hulladékból Termék”, amely a lakossági tájékoztatást és a szemléletformálást szolgálja. Magyarországon évente közel 4,5 millió tonna kommunális hulladék keletkezik, melynek mintegy 75 százaléka kerül hulladéklerakókba. Ezért is kell komoly figyelmet szentelni a hulladék keletkezés megelőzésére, így érdemes a zöldhulladékot komposztálni és tudatosan vásárolni, hogy drasztikusan tudjuk csökkenteni a hulladék mennyiségét. A magyar lakosság évente kb. 60.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt szelektíven, ami a teljes mennyiség 14%-át jelenti. A szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másodnyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel!
A kiállítás kis bemutatója 80 m²-en tekinthető meg, ami 8 hulladékfajta környezeti hatásait és feldolgozási lehetőségeit mutatja be.
A hulladékok mellett egyéb érdekességek is találhatóak a tárlaton, melyek az elmúlt év legsikeresebb szemléletformáló eszközei: ilyen például a Klímamentő tábla, vagy a komposztáló kas.
A Tükörben a Világ kis-kiállítás bemutatja, hogy az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése hogyan lehetséges a környezet és a természeti erőforrások megőrzésével együtt. A 3 témakörben kialakított szobák rámutatnak, hogy a boldogságot sokféle módon keressük, de minden egyes lépésünk kihat a természetre és embertársaink életére is! A látogatók környezetbarát viselkedési mintákat, praktikákat ismerhetnek meg, mint például a komposztálás, a tudatos vásárlás, a takarékosság vagy a rendszerszemlélet. Ezek ismerése, megértése után mindenki kiválaszthatja, hogy melyek követését tudják, akarják vállalni a jövőben környezetük, környezetünk és a Föld védelme érdekében.
A tárlat megnyitóján a Remondis Tisza Kft. képviselője, Monoki Györgyi kiemelte, hogy Mezőkövesd az egyik legjobban teljesítő település a térségben a szelektív hulladékgyűjtés terén.
A kiállítás fő erőssége, hogy izgalmas és könnyen „fogyasztható”, így az eddig szűk szakmai körben megfogalmazott gondolatokat, fogalmakat látványos és képszerű módon juttatja el a látogatókhoz. Ezt segíti a fiatal designerek által művészi igénnyel kidolgozott naprakész vizualitás, a kreatív ötletek hada, a közérthető „tálalás”.
A nagyon tanulságos, elgondolkodtató tárlatot november 13-áig tekinthetik meg az érdeklődők a Közösségi Ház emeleti kiállító termében.

Kapcsolódó hírek