Ugrás a tartalomhoz

A természet bűvöletében (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ezzel a címmel nyílt meg Mezőkövesden első önálló kiállítása Nagy István művésztanár tárlata a Közösségi Házban. A kiállítás keretében a sályi alkotó természet, táj képei mellett csendéletei, illetve vadászati festményei kapnak helyet.

A „Természet bűvöletében” címet viselő kiállítást Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára nyitotta meg, aki beszédében bemutatta a művésztanár életútját, pályáját, kiemelve, hogy az elmúlt 43 év alatt több mint 2000 alkotás került ki a festő kezei közül. Az államtitkár elmondta, hogy Nagy István különleges módon kötődik a természethez, amelyet leginkább a festő mottója fogalmaz meg, amely így hangzik:
„A természetet számomra a a színek, a formák, az állandó változások halk és erőteljes akkordjai jelentik. Különösen az állatok ragadnak meg dinamikus mozgásformáikkal, színvilágukkal. Állandóan arra késztetnek, hogy a környezet egy csendes zugában megbújva, megfigyeljem és vászonra vigyem egy-egy történés pillanatnyi varázsát.”
Nagy István 1950-ben Vattán született, általános iskolai tanulmányait szülőfalujában, a  gimnáziumot  Mezőkövesden végezte el. A katonaság után a sárospataki Tanítóképző Intézetben, majd pedig a Nyíregyházi Főiskola rajz-földrajz szakán diplomázott. Az encsi járásban kezdett  tanítani, majd Sályba költözött 1982-ben. Rendszeresen vesz részt hazai és külföldi, egyedi és csoportos kiállításokon, alkotótáborokon, művésztelepeken.
A tálat megnyitóján verssel, zenés előadással közreműködött Balogh Éva, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület vezetője, Tóth István, Mezőkövesdi Színészeti Egyesület tagja, valamint Vincze Viktória, a mezőkövesdi Zeneiskola fuvolatanára.
A tárlat 2014. január 23-ig tekinthető meg hétköznapokon 8-16 óra között a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.

Kapcsolódó hírek