Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. december 8. (péntek) 21:08 Mria névnapja van
 
10. Jubileumi Matyó Húsvét (videókkal)

Mezőkövesden nagy múltra tekint vissza a húsvét ünneplésének hagyománya. Minden lakos, civil szervezet és egyesület, illetve az önkormányzat is igyekszik méltó módon megemlékezni Krisztus feltámadásáról. Példaértékű összefogással és rengeteg munkával szervezték meg idén is a Mezőkövesdi Húsvétot. Bár húsvét az egyik legnagyobb vallásos ünnep, sokaknál nem csak Jézus feltámadását, hanem a tavasz várásának rituáléját is jelenti.


Az ünnepi programsorozat Nagyszombaton vette kezdetét a Szent László templomban. Ezen a napon napközben nincs szertartás, hiszen a  katolikus időszámításban a szombat esti sötétedést követően már a vasárnap kezdődik. Így a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik, mely az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. Az idei liturgián Dr. Csizmadia István pápai prelátus a hagyományhoz hűen gyönyörű fehér öltözékben végezte. A szertartás öt részből állt. Az első a Fényliturgia, melyben a pap megáldotta a tüzet és meggyújtotta a húsvéti gyertyát, Jézus feltámadásának jelképére. Ezt követte az Igeliturgia, melyben kilenc olvasmányt hallottak a hívők. Dr. Csizmadia István tanulságos gondolatai után a Keresztségi liturgia, majd az Eukarisztia liturgiája következett. A mise után pedig kezdetét vette a feltámadási körmenet, mellyel a keresztények Jézus feltámadását hirdették.

Húsvétvasárnap kora reggel elkezdődtek a színesebbnél színesebb programok városunkban. 7 órakor már a Húsvéti Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Horgászversenyen gyülekeztek a pecakedvelők a Hór-völgyi víztározónál. Mialatt a horgászat kedvelői kapásra vártak, a Hadas városrészben a Galagonya Bábszínház szórakoztatta a gyermekeket a Táncpajta színpadán. Napközben „Fürjtől a struccig” elnevezéssel tojásdíszítő bemutatón vehettek részt a húsvétolók, miközben kistérségi hagyományőrzők, népdalkörök, zenészek, színészek gondoskodtak műsoraikkal a felhőtlen hangulatról, szerencsére felhőtlen égbolt alatt. A gyönyörű napsütésben fa az előadásokon kívül fa körhinta és népi játékok várták a családokat, hogy a gyerekek kipróbálhassák, hogyan és mivel játszottak annak idején a matyó csemeték. Ezeken kívül kicsik és nagyok egyaránt gazdagodhattak a tojásfestés, a pipícskóstolás, a lovas kocsizás, vagy a mesterségbemutatók élményével. Utóbbiak még másnap is elérhetők voltak a Hadasban. Húsvéthétfő a legtöbb embernek a locsolkodásról és a hímes tojás ajándékozásáról szól. A vízzel locsolás a megtisztulást jelképezi a keresztény kultúrkörben. Mezőkövesden tettek róla, hogy egy lány se maradjon víz nélkül. A reggeli órákban traktorról öntözték a kovácsok edzővizét a gyanútlan járókelőkre, hogy frissen induljon a nap. 10 órától ismét a hívők gyűltek össze, hiszen az elmúlt 9 év hagyományához hűen idén is megszentelték majd megkóstolták a húsvéti ételeket.
Nem csak a Hadasban várták az ünneplőket a szervezők. A Mezőgazdasági Gépmúzeumban megnézhették a vendégek a húsvéti állatudvart, a díszbaromfi bemutatót, illetve megsimogathatták a nyuszikat, a kiscsibéket, a kisborjút, és a kecskegidákat is. Igazi élmény volt ez sok nagyvárosi apróságnak. Szintén a Gépmúzeum adott helyet a II. Országos Mezőkövesdi Kovácstalálkozónak, melyre valóban az ország több szeletéből érkeztek. A vasmegmunkálás mesterei többféle dísz-, és használati tárgyat készítettek a kíváncsiskodó tömeg nagy örömére, melyeket aztán egy árverésen megvásárolhatott a közönség.

Idén különleges, új programmal is kedveskedtek a szervezők a húsvétolók számára. Első ízben rendezték meg az országos Matyó Sonkamustrát, melyen a zsűri kiválasztotta hosszas kóstolás után az Év húsvéti sonkáját.
A programsorozatot az említetteken kívül pipícs sütés, csokitojás készítés, tojásfestés, borkóstolás és népviseletbe öltöztetés is gazdagította.
A napsütéses hosszú hétvégére szinte teljesen megtelt városunk turistákkal és érdeklődőkkel, mely a szervezők várokozásait is felülmúlta. 
 
 
 Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés