Ugrás a tartalomhoz

Az ítélettől a feltámadásig (videóval frissítve)

Immár második alkalommal szervezték meg a Mezőkövesdi Keresztutat április 13-án délután. A 14 stációból álló templomtól templomig tartott.

Közeledik nagypéntek, Jézus keresztre feszítésének és azt követő feltámadásának ünnepe. A Jézus Szíve és a Szent László Plébánia által szervezett keresztút célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy Jézus halálával megváltotta az emberek bűnét. A keresztút eredetileg az a kb. 1,5 km-es útvonal, melyen Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. Ma olyan ájtatosság, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztrefeszítésének eseményein elmélkedhetnek.
A keresztútnak14 állomásból állt, ahol korhű ruhába öltözött hívek alakítják, formálják meg Jézus szenvedéseit, halálának történetét. Az első stáció Jézus halálra ítéléséről, a második a kereszt vállra vételéről, a harmadik, a hetedik és kilencedik stáció Jézus eleséséről, a negyedik állomáson anyjával való találkozásáról szól. Az ötödikben Cirenei Simon segít a Megváltónak a kereszt cipelésében, majd a hatodikban Veronika megtörli Jézus arcát. A nyolcadik stációban a síró asszonyokhoz beszél. A 10 stáció azt mutatja be, ahogy megfosztották ruhájától, a 11. a keresztre feszítését, a 12. pedig Jézus halálát jelképezi. Az utolsó előtti állomáson a keresztről leemelt Jézust láthatjuk anyja ölében, majd pedig az utolsó során eltemetik, a zárókép pedig a föltámadása.

A keresztúti ájtatosság jelképét, a nagyméretű, fából készült keresztet az egyes állomások között előre kijelölt csoportok, illetve testületek vitték. Így például a Szent László templomtól a Jézus Szíve templomig a két egyház képviselő-testülete, a város önkormányzata, a Karitász, az iskolák és civil szervezetek képviselői vitték a keresztet. Az első és a második állomás a Szent László templom előtt és mellett volt, a harmadik a Városi Galéria előtt. A menet ezt követően végig halatt a Mátyás király utcán és szakaszonként megálltak. A keresztút utolsó előtti és utolsó megállója a Jézus Szíve templom melletti parkban, a Szent István király szobor előtt, illetve a templom oldalsó kapuja előtt volt.
Emellett az eseményen résztvevő hívek magukkal hozták otthoni feszületüket, amelyet az utolsó stáció, a Jézus Szíve templom oldalsó bejáratánál magasra tartottak és közben imádkoztak.
Az idei, húsvétot megelőző ájtatosságon több százan vettek részt, tették meg a mintegy 1 km-es távot, mely közben énekkel, imával a stáció történetének elmondásával tisztelegtek a Megváltó iránt.

Kapcsolódó hírek