Ugrás a tartalomhoz

Előadás a gimnázium egykori kápolnájáról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A mezőkövesdi gimnázium kápolnájáról tartott előadást Répászky Zoltán április 16-án. Ez az előadás a városi könyvtár által elindított helytörténeti sorozat része volt.

Az előadássorozat első témájaként Agócsné Halász Andrea beszélt a szakrális emlékekről. A második előadásként Répászky Zoltán nyugdíjas pedagógus tolmácsolásában a mezőkövesdi gimnázium kápolnájának történetével ismerkedhetett meg a közönség. A gimnázium 1911 októberében indult be a főutcán lévő Rusznyák-féle házban. Majd az akkori kultuszminiszter (Gróf Zichy János) ígéretének megfelelően 1913-ban kezdték el építeni a ma is működő gyönyörű, impozáns épületet és 1914 nyarán már át is adták használatba. A második emeleten kialakították a kápolnát is.
De a háború megpróbáltatásai miatt évekig nem tudták használni céljának megfelelően. Az osztálytermekben a tanítás sem volt folyamatos. Több alkalommal katonai kórház volt. Ez óriási kárt okozott a jól kialakított szertárakban, bútorzatban, szinte minden elpusztult.
A 220 m2-es területű kápolna 3 részből áll. A szakrális tér K-Ny-i tájolású, az oltár a K-i oldalon volt, mögötte félköríves szentély. Jobbra volt a karzat a harmóniummal, alatta a sekrestye és az 1925-ben idehozott Isteni Megváltó Leányai szerzetes apácák klauzúrája helyezkedett el. A kápolna festése a kezdetben még szegényes volt. A kápolna kialakítói, Bayer Róbert és Szentgyörgyi József hittanár 1926-ban újabb nagy terve szerint Takács István, az Intézet egykori diákja templomfestő a szentély falát hatalmas freskókkal tette még teljesebbé. A helyiség híres volt a festett ablakairól.
Répászky Zoltán mindemellett részletesen beszélt a kápolna funkciójáról, a festményekről.
A helyismereti sorozat következő előadásában a matyó tánchagyományokról Zelei Ferenc táncpedagógus beszél majd május 21-én 17 órától. Június 18-án Bánné Tóth Anita jóvoltából az érdeklődők megismerkedhetnek a Matyó Portával. A sorozat ötödik alkalma szeptember 17-én lesz, amikor is Laczkó Pető Mihály festőművész mutatja be a híres matyóföldi festőművész Takács Istvánt és életútját. A hat előadásból álló sorozat októberben ér a végére, amelynek témája a festett bútor lesz. E témában Kovács Szabolcs népi iparművész osztja majd meg gondolatait.

Kapcsolódó hírek