Ugrás a tartalomhoz

Témahét a Bárdosban

Mezőkövesd hírei


A TÁMOP 3.1.4 program keretén belül 2014. április 7-16-ig iskolánk 5. osztálya a Matyóság hagyományaival ismerkedhetett meg.

Hónapokkal korábban kezdtük a felkészülést, így valóban változatos és tartalmas programot sikerült összeállítanunk. Mivel sok lehetőség és ötlet merült fel és csak egy hét állt rendelkezésünkre a megvalósításra, így azokat a témákat választottuk, amelyek legközelebb álltak az osztály érdeklődéséhez.
Így minden nap újabb szempontból tárult elénk a múlt századi matyó emberek élete.
Nagyon érdekes volt belépni az apró, nádfedeles házakba, ahol egy népes család is jól megfért. A matyó népviseletbe mi is beöltöztünk, így tanultunk énekelni, táncolni. A népszokások megismerése mellett a kövesdi és a tardi hímzéssel is megpróbálkoztunk. Láttunk csodaszép festményeket és freskókat, amelyeket Takács István készített. Sütöttünk pipícset és nyársaltunk is, mert kíváncsiak voltunk a régi ízekre is. Beültünk az évszázados iskolapadokba és kipróbáltuk a parasztok munkaeszközeit is. Közben sokat nevettünk, játszottunk, rajzoltunk és festettünk.
Összegyűjtött élményeinkből kiállítást készítettünk az iskola zsibongójában, amelyet vidám műsorral nyitottunk meg. Jöjjenek, nézzék meg minél többen!
Kár, hogy ilyen gyorsan elszállt ez a hét, és így véget értek kalandjaink dédszüleink világában.

A Bárdos iskola 5. osztálya

Kapcsolódó hírek