Ugrás a tartalomhoz

Ünnepség Szent László tiszteletére

Mezőkövesd hírei

Dr. Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke celebrálta a Szent László búcsú alkalmából megrendezett ünnepi szentmisét Mezőkövesden június 27-én. Az egyházi ünnep előtt befejeződött a templom nagyszabású freskófelújítása.

Szent László hazánk történelmének az egyik legjelentősebb királyaként 1077-től 1095-ig uralkodott. Szent László megszilárdította a magyar államot és meghatározó szerepet töltött be a római katolikus vallás elterjesztésében. Az egyházat érintő intézkedései közül kiemelkedik a somogyvári apátság és a zágrábi püspökség megalapítása, valamint személyéhez fűződik az első magyarországi szentek avatása.

A templom névadójának tiszteletére megrendezett ünnepség Szentmisével kezdődött. Az nagy hagyományokkal rendelkező eseményen az Egri Főegyházmegye képviselő-testülete és a Szent László Egyházközség vezetői, valamint tagjai mellett részt vett többek között Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár és dr. Fekete Zoltán polgármester, illetve városunk képviselő-testületének több tagja.


Elkészült a belső felújítás

A Szent László búcsú időpontjára befejeződtek a nagyszabású freskórekonstrukció munkálatai. A beruházás keretében teljes egészében megújult a templom belső tere. A freskók megtisztítása és konzerválása mellett, megújult az épület villamossági rendszere és a padozatot is felújították. „A rekonstrukció 50 millió Ft-ból valósult meg, melyhez Mezőkövesd önkormányzata 25 millió Ft-tal, míg az Egri Főegyházmegye 10 millió járult hozzá. A fennmaradó összeget a hívek adományaiból, valamint a Szent László Plébánia tartalékából fedeztük. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét és munkáját, aki hozzájárult a felújítás megvalósításához.” – hangsúlyozta dr. Medvegy János pápai prelátus, a Szent László templom plébánosa.

A Szent László Búcsú a Szentmisét követően Körmenettel folytatódott. Az ünnepségen résztvevő hívek a hagyományoknak megfelelően a Varga Pál út, Gaál István út, Mátyás király úton rótták le kegyeletüket hazánk egyik legkiemelkedőbb uralkodójának, a templom névadójának emléke előtt.

Kapcsolódó hírek