Ugrás a tartalomhoz

Halasi csipke a Matyó Múzeumban (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A több mint 110 éves halasi csipkéből nyílt kiállítás a Matyó Múzeumban. A tárlatot szeptember közepéig nézhetik meg az érdeklődők.

A Matyó Múzeum és a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen Kiskunhalas világhírű ékességével, a halasi csipkével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A július 30-ai megnyitón elsőként Agócsné Halász Andrea köszöntötte a megjelenteket, valamint pár szóban elmondta, mit érdemes tudni a csipkéről.
Ezt követően Kiliti Zsuzsanna,a Kiskunhalasi Csipkeház igazgatója mutatta be a több mint 110 éves halasi csipkét. Első, 1902-es megjelenése óta a magyar népművészet fontos része, és azok közé a csipkeműhelyek közé tartozik, amelyek a századfordulón épültek, azóta is fennmaradtak és a mai napig is működnek. A halasi csipkéből készült alkotások több világkiállítás nagydíját is elnyerték. Mint hungarikum, azon kevés iparművészeti értékeink közé tartozik, amely világszínvonalú, és az egész világot meghódította, Izlandtól Ausztráliáig.
Azt is kiemelte, hogy a halasi csipke jellegzetessége, hogy „kézzel varrott”. Az erőteljes mintarajz vonalán vezetik végig az alapszálat, amelyet huroköltésekkel fognak le. A mintarajz szállal történő befedése után különböző öltéstechnikákkal bestoppolják a kimaradt részeket, amelyek így plasztikusan kiadják a tervezett alakot. A halasi csipke elkészítésekor mintegy nyolcvan féle úgynevezett „stoppoló” öltéstechnikát használnak.
A megnyitó ünnepség után csipkevarrási bemutatót tekinthettek meg a résztvevők. A tárlat szeptember 10-éig tekinthető meg a Matyó Múzeum kamaratermében.

Kapcsolódó hírek